Türk-İş Başkanı Atalay: İnsanların Geleceğiyle İlgili Yanlış Bir İşin Altına Ne İmza Atmayız

Türk-İş Başkanı Atalay: İnsanların Geleceğiyle İlgili Yanlış Bir İşin Altına Ne İmza Atmayız

SENDİKA - 2013-11-20 11:15:18

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, insanların geleceğiyle ilgili yanlış bir işin altına imza atmayacaklarını belirterek, "Kıdem tazminatı ilgili önümüze 29 gün 5 saat dahi getirseler, biz böyle bir işin içerisinde olmayız" dedi. -Atalay, taşeronlaşmanın 2000'den sonra yükselerek devam ettiğini, AK Parti döneminde de bu iş tavan yaptığını belirtti.

ANKARA (ANKA)- Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, insanların geleceğiyle ilgili yanlış bir işin altına imza atmayacaklarını belirterek, "Kıdem tazminatı ilgili önümüze 29 gün 5 saat dahi getirseler, biz böyle bir işin içerisinde olmayız" dedi.
Türk-İş binasında düzenlenen akşam yemeğinde gazetecilerle bir araya gelen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay kıdem tazminatı ve taşeron işçi konularına değindi.
Altay, Bakan Çelik'in şehir dışında olması nedeniyle bu hafta yapılması planlanan kıdem tazminatıyla ilgili toplantının haftaya yapılacağını belirtti.
Atalay geçen hafta yapılan "Üçlü Danışma Kurulu" toplantısına değinerek, "Gündemde kıdem tazminatıyla ilgiyle geçen hafta Bakan Çelik ile toplantı yaptık. Toplantıdan sonra Hak-iş, Türk-iş ve DİSK beraber bir toplantı yaptık. Arkadan uzmanlarımızda iki toplantı yaptı. Üç konfederasyonla aynı noktaya geldik" dedi.

-"KIDEM TAZMİNATININ YELPAZESİ GENİŞLETİLMELİ"-

Bakan Çelik'in "Bu son toplantı olur. Bir daha taraflarla anlaşamazsak oturmayız" sözlerini anımsatan Atalay, "Türk-İş'in iki tane genel kurul kararı var. Kıdem tazminatının yelpazesi genişletilmeli. Her kes bu yelpazenin altına girsin. Herkes kıdem tazminatından istifade etsin.Taşeron işçilerimizde bu ülkenin vatandaşı. Taşeron işçilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Kamuda bu rakam 585 bin 788 kişi. Bunun büyük bölümü 471 bin temizlik, 16 bini sağlık, 117 bin güvenlik, 34 bini dağıtım elemanı. Yalnız bu temizlik şirketinde çalışanların yüzde 90'nı asıl işte çalışan arkadaşlarımız" diye konuştu.

-"MAHKEMELERİN VERDİĞİ KARARLARIN TÜMÜ BİZİM LEHİMİZDE"-

Taşeronlaşmanın 2000'den sonra yükselerek devam ettiğini vurgulayan Atalay, "AK Parti döneminde de bu iş tavan yaptı. Temizlikçi, güvenlikçi adı altında alıyorlar bunlar asıl işi yapıyorlar. Bununla ilgili açılmış mahkemeler var özellikle karayollarında, sağlıkta. Kazanılmış mahkemeler var. Mahkemelerin verdiği kararların tümü bizim lehimizde" ifadelerini kullandı.

-"TAŞERON İŞÇİSİ GÜVENCE ALTINA ALINMALI"-

Atalay, "Biz insanların geleceğiyle ilgili yanlış bir işin altına ne imza atarız,ne bu konuyu müzakere ederiz, ne de bu konuyla ilgili görüş bildiririz. Bunu her ortamda ifade ediyoruz. Taşeron işçisi güvence altına alınmalı. Taşeron işçisi kıdem tazminatından, yemeğinden, servisinden istifade etmeli ama bunu yaparken de mevcut haklardan geriye gitmeden bu çalışma yapılmalı" dedi.

-"BÜTÜN İŞÇİLERİN ALT VERENİN İŞÇİSİ HALİNE GELECEK"-

"Alt işverenle ilgili bizim örtüşmediğimiz nokta şu, yapılan düzenleme ile işin tamamına alt işverene verilmesi ön görülüyor" diyen Atalay şunları kaydetti:
"Bütün işçilerin alt verenin işçisi haline gelecek. Burada işçilerin örgütlenme ihtimali hiç olmayacak. Bizim kaygılarımızın bunlar. Türk-İş'in görüşü tanım aynı kalmalı, tanımın bu haliyle bile taşeron işçileri 1 kaç milyon. Birde onların getirdiği tanım olursa bu rakam 4 milyona çıkacak alt işveren işçisi." (ANKA)
(MLT/OLÇ)

Günün Diğer Haberleri