Trafik Kazası Değil İş Cinayeti

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde bu sabah meydana gelen ve 13'ü kadın 1'i çocuk toplam 15 köy sakininin hayatını kaybetmesini kaza değil, iş cinayeti olarak değerlendirmekteyiz.

SENDİKA - 2015-07-07 17:09:08

Türkiye,  işçi katliamında dünya birinciliğini sürdürmektedir.  İnsanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçilerinin toplu ölümleri bildik sebeplerden kaynaklanıyor. Yaz ayına girmemiz ile birlikte tarım işçiliğinin artması ve bu tür iş cinayetlerinin artması,  asla tesadüf değildir. 

İşverenler daha fazla kar elde etme hırsı ile özellikle de ucuz iş gücü olarak gördükleri kadınları ve beraberinde ki çocukları, kamyon kasasına, kamyonete, römorka tıkış tıkış doldurması ve tarım alanına taşıması hep bildik bir manzaradır. Tabi hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yapılan bu taşıma sonucunda da yaşanan cinayetlerde artık nerdeyse kanıksanır bir hal almıştır.

İş cinayetine kurban giden kadın işçileri ve tüm tarım işçileri güvencesiz bir şekilde çalıştırıldıkları için hayatlarını kaybettiklerinde ya da sakat kaldıklarında işverene karşı yasal anlamda hiçbir yaptırımları da yok ne yazık ki. Çalıştıkları tarım alanında karşılaştıkları ve yaşadıkları sorunlar da çabası. Barınma yeri, tuvalet sorunu, düşük ücretler, sosyal güvenlik, sendikasızlık vb. sorunların, tarım işçilerinin ne kadar çok ağır koşullarda çalıştığını göstermektedir.

2014’ün ilk 10 ayında 64’ü tarım emekçisi olmak üzere 101 kadın işçi hayatını kaybetti. İşçi cinayetine kurban giden kadınların tamamı güvencesiz ve güvenliksiz koşullarda ve ucuz işçi olarak çalıştırılmaktadır.  Daha önce Yalvaç’ta yaşanan cinayet ve bugün de Gölmarmara’da yaşanan cinayet mevsimlik tarım işçisi kadınların içinde bulundukları insanlık dışı çalışma koşullarını bir kez daha kör gözlere batırdı, ama görmek isteyene…

Ne yazık ki insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılan, barınma ve beslenme gibi hayati sorunlarına hiç bir çözüm üretilmeyen mevsimlik tarım işçileri, en çok trafikte kazalarında hayatını kaybetmektedir. Son olarak bugün Manisa Gölmarmara’da yaşanan bu olayda olduğu gibi, AKP iktidarı yine ölümlere seyirci kalmaya devam etmektedir.

İş cinayetlerinin sorumlusu kapitalist sistem ve hiçbir önlem almayan, eşit çalışma koşullarını yaratmayan, işsizlik ve pahalılık düzenini yaratan AKP iktidarıdır. Tüm işçilerinin ailesine başsağlığı, yaralı olan işçi kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz.

 

                                                            BİRLEŞİK KAMU İŞ

                                                         MERKEZ YÖNETİM KURULU

Günün Diğer Haberleri