Bakan Müezzinoğlu : Temel Sorunumuz Uzman, Hekim Ve Hemşire Açığı

Bakan Müezzinoğlu: Temel Sorunumuz Uzman, Hekim Ve Hemşire Açığı

SAĞLIK - 2013-11-20 11:08:55

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de temel sorunun uzman, hekim, hemşire açığı olduğunu belirterek, "Açığımızı kapatabilmek için elimizde sihirli bir değnek olmadığını görüyorsunuz. Yunanistan'da 7 bin hekim fazlası var deniyor. Biz de "Buyursunlar, gelsinler' diyoruz. Önümüze yeni sorunlar geliyor" dedi. ANKARA(ANKA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de temel sorunun uzman, hekim, hemşire açığı olduğunu belirterek, "Açığımızı kapatabilmek için elimizde sihirli bir değnek olmadığını görüyorsunuz. Yunanistan'da 7 bin hekim fazlası var deniyor. Biz de "Buyursunlar, gelsinler' diyoruz. Önümüze yeni sorunlar geliyor" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Bakanlığının 2014 yılı bütçe sunuş konuşmasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Temel sorununun uzman, hekim, hemşire açığı olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, şunları ifade etti:
"Bu açığı yarına kapatabilme şansımız ne yazık ki yok. Hekimle ilgili talepte bulunan arkadaşlarımızın bazı realiteleri göz ardı etmeden konuşmalarını arzu ederim. 2007 yılına kadar bu ülkede hekim fazlası var, diyerek üniversitelerin tıp fakültelerinin kontenjanlarını arttırmayan bir süreçle geldik. Bir hekimin bu toplumun hizmetine uzman olarak dönebilmesinin en hızlı yolu ve süresi en az 10 yıl. Dolayısıyla bizim önümüzdeki 10 yılda açığımız bugün için ifade ettiğim 20 bin uzman hekim açığımız var, en az 10 bin pratisyen hekim açığımız var. Bu 30 bin dediğimizde, biz ilk defa bu yıl 2 bin 500-3 bin civarında fazla pratisyen aldık, o ihtiyacı kapatabilme adına. Düşünün ki, açığımız 30 bin. Dolayısıyla bu açığı en erken 5-6 yılda kapatabiliriz. Peki, 5-6 yıl sonra yeni açık oluşmayacak mı?"

-"DENKLİKLE İLGİLİ KARAR, TAMAMEN YÖK'ÜN"-

Ellerinde bulunan 130 bin hekimi, 76 milyon insana acil, hakkaniyetli, pratik, verimli çalışabileceği dinamiklerde sunmak gibi bir görevleri ve sorumlulukları olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Açığımızı kapatmamız lazım. Açığımızı kapatabilmek için elimizde sihirli bir değnek olmadığını görüyorsunuz. Yunanistan'da 7 bin hekim fazlası var deniyor. Biz de buyursunlar, gelsinler diyoruz. Önümüze yeni sorunlar geliyor. Denklikle ilgili karar, tamamen YÖK'ün. Bu anlamda uzmanlık eğitiminin standardını asla düşürmemeliyiz. Standardı düşük olan yerlerden "Ne yapalım, ihtiyacımız var' diyerek, hekim açığımızı kapatmak gibi bir anlayışı doğru bulmam" dedi. (ANKA/DEVAM)
(AYÇ/OLÇ)

Günün Diğer Haberleri