ODTÜ REKTÖRÜ PROF ACAR ODTÜ OLARAK BÜYÜK HEDEFLERİMİZ VAR, REKABETİ ULUSLARARASI ALANDA YAPIYORUZ

İSTANBUL (ANKA)-ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Acar,gelecek dönemde ODTܒyü dünyadaki benzerleri gibi araştırmacı bir üniversite haline getirmek olduğunu ifade ederek “ Dünyada eğitimde , üniversiteler alanında büyük bir rekabet var. Biz rekabeti artık kendi bahçemizde değil, uluslararası düzeyde yapmak istiyoruz”dedi.

EĞİTİM - 2015-07-07 15:09:40

ODTÜ tanıtım günleri, ve üniversitenin hedefleri hakkında bilgi vermek üzere ,İstanbul’da KKTC ODTÜ Kampüs Rektörü Prof.Dr. Turgut Tümer  ile birlikte basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen Prof.Dr. Ahmet Acar  “Geçen 8 yılda öğrenci sayımız yüzde 20 artış gösterdi.Toplam öğrenci sayımız 27 bin 600 civarında. Hiçbir zaman 35-40 bin kişilik bir üniversite hedeflemiyoruz. Bu dönemde doktora öğrenci sayımız yüzde 40’larda artış gösterdi. Araştırmacı bir üniversite olmak istiyorsanız lisansüstü ve doktora öğrencisinin artması daha önemli. Biz bu sayıyı yarı yarı eşitlenmesini hedefliyoruz gelecek dönemde. Büyümeye odaklı Türkiye’nin  öğretim görevlisine  ve araştırmacıya ihtiyacı var” diye konuştu.

 -“360 DERECE BAKMALIYIZ “-

Rektörlükte ikinci dönem içinde olduğunu belirten Prof.Acar “7 yılda hayallenizi ne oranda gerçekleşirebildiniz” sorusuna “ Hayallerin sonu yok. Bir hayalinizi gerçekleştirdiğinizde yerine 2 yeni iş ve hedef geliyor. Rekabeti ya kendi bahçenizde yapacaksınız ya da uluslararası düzeyde. Biz rekabeti kendi bahçemizde değil, uluslararası alanda yapmak istiyoruz.Dünyaya, etrafınıza 360 derece bakmak zorundasınız. Güneydoğu Asya’da inanılmaz bir gelişme var. Bize her yıl ortalama 80-90 yabancı heyet geliyor,Bunlar başbakan.bakanlar ve rektörler düzeyinde. Herkes birbirini takip ediyor. ODTÜ’nün eğitim alanındaki çalışmalarını merak ediyorlar,anlamak istiyorlar”dedi.

-“AB FONLARININ YÜZDE 20’SİNİ ODTÜ TEK BAŞINA GETİRİYOR”-

Prof. Acar, heyetlerin en çok teknoparkları merak ettiğini belirterek “Yabancı heyetler teknoparkları geziyorlar, Ar-Ge işbirlikleri yapmak istiyorlar. Bugün Türkiye’de 34 aktif teknokent var. ODTÜ geçtiğimiz sene en başarılı teknokent seçildi. Fikir mülkiyet hakkından sağlanan ihracatımız 150 milyon dolara ulaştı. Bu diğer 33 teknokentin toplamının iki katından fazla. Bir şeyi vurgulamalıyım ki  Türkiye’ye gelen AB fonlarına baktığımızda, her 5 Euro’dan 1 Euro’yu ODTÜ getirmiş durumda.180 üniversite içinde ise ODTÜ’nün getirdiği fonların payı yüzde 20 düzeyinde”diye konuştu.

-“SAĞLIK BİLİMLERİNDE İDDİAMIZ VAR”-

Prof. Acar, ODTÜ’nün yeni dönemde sağlık bilimleri alanındaki çalışmalarının hız kazanacağını ve iddiasının artacağını ifade ederek” ODTÜ’de tıp fakültesi yok ama sağlık bilimleri alanında artık daha iddialıyız.Tıp ile sağlık bilimleri ayrı ekoller. ODTÜ bugün sağlık bilimleri alanında en fazla yayın yapan üniversite durumunda.Lisans üstü ve doktora programlarının yarısından fazlası disiplinler arası programlardan oluşuyor. Örneğin Hacettepe Üniversite ile neuroscience  alanında bir program başlattık. Bu programlar temel bilimler, mühendislik,bilişim ve klinik disiplinlerini biraraya getiriyor.Beyin ile ilgili teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesine odaklanıyoruz”diye konuştu. Prıf.Dr. Acar, ODTÜ ile GATA’nın 10 yıldır sağlık ve tıp alanında ortak projeler gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

-“HER YIL ÜNİVERSİTELERE ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRİYORUZ”-

Prof. Acar, 2002 yılında başlattıkları öğretim görevlisi yetiştirme programının iyi bir model oluşturduğunu, farklı üniversitelerde çalışmak üzere şimdiye kadar 500 öğretim görevlisi yetiştirdiklerini belirterek “ Bu eğitimler devam ediyor.Müstakbel  500 araştırma görevlisi daha şu anda ODTÜ’de eğitim alıyor”dedi.

-“TÜRKİYE Yİ VE ANKARA’YI BİLİŞİMİN MERKEZİ YAPMAK”-

Prof. Acar, ODTÜ’nün gelecek hedeflerinden söz ederken de şu bilgiler verdi: “2017 yılına kadar disiplinler arası araştırma merkezlerini bir araya toplamayı hedefliyoruz. Bu sayede farklı alanlarda çalışan araştırmacılar aynı çatı altında toplanacaklar. Araştırma projelerimiz son senelerde hızla artıyor. Son sekiz senede, sanayi kaynaklı projelerimizin bütçesi yüzde 120, bilim kaynaklı projelerimizin bütçesi ise yüzde 170 arttı. Bilişim, komünikasyon ve inovasyon konusunda Türkiye önemli bir merkeze dönüşüyor. Google, Intel gibi çok sayıda yabancı firma Türkiye’ye gelmeye başladı. Bunun başlıca nedeni Türkiye’deki yetenekli işgücü. Bu konuda 30 bin metrekarelik bir projemiz var gündemde. Tasarım, teknoloji ve inovasyon sürecinin çok önemli bir unsurunu oluşturuyor. ODTÜ, tasarım konusunda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında. Tasarım konusunda, öğrencilerin ve şirketlerin bir araya geleceği, 5 milyon lira bütçeli 1000 metrekarelik bir çalışma alanı oluşturuyoruz. Hedefimiz Türkiye’yi ve Ankara’yı bilişimin merkezi yapma sürecine azami katkıyı yapmak.”

-“TANITIM GÜNLERİ İLE TERCİH YAPMALARINI KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYORUZ”-

ODTÜ’nün her yıl olduğu gibi bu yılda tanıtım günleri düzenlediğini,bu şekilde kağıt üzerinde değil bizzat öğrencilerle ulaşarak tercih yapmalarını kolaylaştırmak istediklerini belirten Acar “ Ankara ve İstanbul'un yanı sıra bu yıl İzmir’de de tanıtım günlerimiz var. ODTÜ'nün tanıtıma ihtiyacı yok diye düşünülebilir ama,doğru bilgiye ihtiyaç var. Çünkü öğrencilerin önünde çok fazla seçenek var. Tercih yaparken mezunlarımızla ya da halen ODTÜ’de okuyan öğrencilerimizle konuşmalarını öneriyorum. Ayrıca bölümlerimiz açık gelip yetkililerden bilgi alabilirler, üniversitemizi ziyaret edebilirler. 17yaşında bir öğrenci için en doğru seçimi yapmak hiç de kolay değil. Aileler için de aynı zorluk söz konusu.Okul seçerken sadece girdilere değil çıktılara da bakmak lazım. Mezun olduğunuzda iş bulma fırsatları,sunduğu avantajlar,üstünlükler de çok önemli”dedi.(ANKA)

(NÇ/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri