‘DAYIBAŞI SİSTEMİ’ YASAKLANSIN ÖNERİSİ

ANKARA(ANKA)-Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde tarım işçisi taşıyan kamyonetin, süt tankeri ile çarpışması sonucu 13’ü kadın olmak üzere 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili ”Sigortasız 30 TL yevmiye için sönen hayatlar, ülkemizde insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu ortaya koymuştur. AKP iktidarını, bir daha böyle acı olayların yaşanmaması için, taşeronlaştırmanın tarımdaki adı olan dayıbaşı sistemini yasaklamaya, tarım işçilerinin iş güvenliğini, araç ve trafik güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz” dedi.

SENDİKA - 2015-07-06 14:21:24

Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir’den de bir açıklama geldi.

-“KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ”-

Sadece 2015 yılında, Manisa’daki bu kazayla birlikte tarımda 190 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Demir, “Yaşanan bu kaza, sadece bir trafik kazası değil iş cinayetidir;  sorumlusu ise tarım işçilerinin ulaşımı ve çalışma koşullarına yönelik hiçbir tedbir almayan AKP iktidarıdır” dedi.

-“NEO-LİBERAL POLİTİKALAR NEDENİYLE KÖYLÜLERİMİZ UCUZ EMEK GÜCÜ KAYNAĞI HALİNE GELMİŞTİR”-

Açıklamasında 31 Ekim 2014 tarihinde Isparta’nın Yalvaç ilçesinde kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Demir, “AKP iktidarının tarımda uyguladığı neo-liberal politikalar nedeniyle köylülerimiz ucuz emek gücü kaynağı haline gelmiş, güvencesiz çalıştırma bu tür can kayıplı kazaların artmasına neden olmuştur” dedi.

Öte yandan Demir açıklamasında, AK Parti iktidarını, bir daha böyle acı olayların yaşanmaması için, taşeronlaştırmanın tarımdaki adı olan “dayıbaşı” sistemini yasaklamaya, tarım işçilerinin iş güvenliğini, araç ve trafik güvenliğini sağlamaya çağırdı.(ANKA)

(TGB/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri