MİGREN TEDAVİSİNDE YENİ BİR UMUT

İSTANBUL (ANKA)- Dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden TEVA, migren tedavisi için geliştirdiği TEV – 48125’in Faz II klinik çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Dünyada milyonlarca insanın yaşam kalitesini düşüren, iş ve eğitim hayatında yol açtığı kayıplar ile toplum ve ekonomi üzerinde ağır maliyetleri olan migren hastalığına karşı mücadelede TEVA’dan olumlu haberler geldi. Faz II çalışmalarda cilt altına ayda bir kez uygulanan TEV – 48125 tedavisinin hem kronik, hem de epizodik (migren ağrısının her ay 8 – 14 gün boyunca görülmesi) migren tedavisinde etkin, güvenilir ve tolere edilebilir olduğu tespit edildi. Tıp dünyası şu anda Faz III çalışmalardan gelecek sonuçlara odaklanmış durumda.

SAĞLIK - 2015-07-04 16:04:21

-ABD’DEKİ 60 MERKEZDEN YAKLAŞIK 300 HASTA ALINDI-

Konuyla ilgili verilen bilgiye göre, yeni bir monoklonal antikor olan TEV – 48125, migren ağrılarında net olarak tanımlanmış bir peptid hedefe bağlanarak etkisini gösteriyor. Yapılan Faz II çalışmasına ABD’deki 60 merkezden yaklaşık 300 hasta alındı. Hastalar 3 gruba ayrıldı. Gruplara yüksek doz TEV – 48125, düşük doz TEV – 48125 veya plasebo uygulandı. Tedavi 3 ay boyunca 28 günde bir olmak üzere deri altına uygulandı. Sonuçlar her iki TEV – 48125 dozunun da aylık ağrılı gün sayısını anlamlı düzeyde azalttığını gösterdi.; TEV – 48125 tedavisi ile ilişkili herhangi bir ciddi advers olay görülmedi. Her iki doz uygulamasının sonuçları plasebo uygulamasına kıyasla anlamlı olarak daha iyi bulundu. Sonuçların TEV – 48125 lehine olumlu bir fark sergilemesi yeni geliştirilen ilacın optimal bir tedavi potansiyeli olabileceğini gösterdi.  

-“FAZ II ÇALIŞMALARIN SONUÇLARI GAYET BAŞARILI”-

TEVA Global AR-GE Başkanı Michael Hayden Faz II sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yeni geliştirilmekte olan ürünler genel olarak Faz II çalışmalarda bu kadar net sonuçlar vermezler. TEV – 48125’in Faz II sonuçları çok net ve çarpıcı. Bu sonuçlar uzun yıllardır tekrarlayan migren ataklarından muzdarip olan hastaların tedavisinde yeni bir ufuk açmasını bekliyoruz.”

- DÜNYADA MİLYONLARCA İNSANIN YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜREN BİR HASTALIK-

Migrenin dünyadaki görülme sıklığının yüzde  15 düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Migrenin oluşturduğu engellilik yükü dünyada 7. sırada. İngiltere’de migren yüzünden her yıl 25 milyon iş veya eğitim günü kaybediliyor. ABD’de ise çoğunluğu kadın olmak üzere 3,2 milyon kronik migren hastası bulunuyor. Kronik migren ayda en az 15 gün şiddetli baş ağrısına neden olan migren türü olarak tanımlanıyor. Epizodik migrende ise ayda 8 – 14 gün şiddetli baş ağrısı yaşanıyor. (ANKA)

(NÇ/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri