OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDAKİ KAYIT TARİHLERİ DEĞİŞTİ

ANKARA(ANKA) - Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Söz konusu değişikliğe göre, daha önce Haziran ayının üçüncü haftasının ilk iş gününden itibaren yapılan okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarındaki yeni kayıtlar, artık Temmuz ayının ilk iş gününde başlayacak.

EĞİTİM - 2015-06-28 20:55:53

Millî Eğitim Bakanlığı’nın Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, okul öncesi eğitim kurumlarında; günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılacak. Ancak, ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde normal eğitim de yapılabilecek.

Bir gruptaki çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esas olacak. Ancak talep olması ve okulun imkânlarının yeterli olması hâlinde çocuk sayısı artırılabilecek. Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulacak. Ancak, her bir grubun azami çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamayacak. Eğitim ve öğretim yılı içinde çocuk sayısı 10’un altına düşen gruplar öncelikli olarak diğer gruplarla birleştirilecek. Bunun mümkün olmaması durumunda bu gruplar eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar eğitimine devam edecek.

-YAZ AYLARINDA İSTEKLİ ÖĞRETMEN BULUNMAZSA ÜCRETLİ ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLEBİLECEK-

Yaz aylarında yapılacak eğitimde kadrolu öğretmenler istemeleri hâlinde görevlendirilecek. İstekli öğretmen bulunmaması durumunda ders ücreti karşılığında ücretli öğretmen görevlendirilebilecek. Ek ders ücretleri 1 Aralık 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar gereğince ödenecek.

Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlayacak. Kayıt işlemi, Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılacak. Kayıt işlemleri sırasında veliden herhangi bir belge talep edilmeyecek. Eski yönetmeliğe göre, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, haziran ayının üçüncü haftasının ilk iş gününde başlıyordu.

Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile rehberlik ve araştırma merkezi raporu ile yönlendirilmesi yapılan özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar, yerleşim yeri adresine uyumlu okula kaydedildikten sonra durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula nakli yapılacak.

Yönetmelik’te “Okula naklen gelen ve giden öğrencilerin listesi, e-Okul sisteminden ders yılı sonunda alınarak dosyasında saklanacak” bendi kaldırıldı.

Ortaokuldan imam-hatip ortaokuluna geçmek isteyen öğrencilerin nakli; imam-hatip ortaokulu müdürlüğünce oluşturulacak komisyon tarafından, ortaokulda zorunlu dersler arasında olmayıp imam-hatip ortaokulunda okutulan zorunlu derslerden 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıflarda aynı eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminin başına kadar, 8 inci sınıfta ise eylül ayı son iş gününe kadar yapılacak sınavda başarılı olmaları hâlinde yapılacak

Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45’ ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilecek. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılacak.

Ortaokul/İmam-hatip ortaokulu 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıf öğrencilerine velisinin yazılı başvurusu üzerine bir eğitim ve öğretim yılı Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu hafızlık eğitimine devam etmelerine izin verilecek. Hafızlık eğitimine devam ettiğini belgelendirenlerden o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aranmayacak. Bu sürenin bitiminde öğrencilerin okula devamları sağlanacak. Bu öğrenciler okula döndüklerinde, devam edemedikleri eğitim ve öğretim yılına ait derslerden okul müdürünün sorumluluğu ve koordinesinde, alan öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca sınava alınacak. Başarılı olanlar bir üst sınıfa devam ettirilecek.

Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. (ANKA)

(AR/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri