Disk Genel Başkanı Beko: İşten Çıkarma Maliyetlerini Düşüren Hiçbir Taslağı Kabul Etmeyiz

Disk Genel Başkanı Beko: İşten Çıkarma Maliyetlerini Düşüren Hiçbir Taslağı Kabul Etmeyiz

SENDİKA - 2013-11-20 15:55:43

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "işten işçi çıkarma maliyetlerini düşüren" hiçbir taslağı kabul etmediklerini belirterek, DİSK olarak bu taslakları çöpe atmakla mükellef olduklarını söyledi. Beko, kıdem tazminatlarını kurda, kuşa, açgözlülere yedirmeyeceklerini vurguladı. "Şimdi bu onurlu mücadeleyi daha da büyütme günüdür" diyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kent kent, iş yeri iş yeri, sokak sokak bu davayı işçilere, emekçilere anlatmaya devam edeceklerini söyledi. Beko, emekten yanayım diyen diğer konfederasyonları da köleliğe karşı direnmeye çağırdı.

ANKARA (ANKA) - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "işten işçi çıkarma maliyetlerini düşüren" hiçbir taslağı kabul etmediklerini belirterek, DİSK olarak bu taslakları çöpe atmakla mükellef olduklarını söyledi. Beko, kıdem tazminatlarını kurda, kuşa, açgözlülere yedirmeyeceklerini vurguladı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Köleliğe Karşı #Direnİşçi" kampanyası çerçevesinde Ankara'da düzenlenen kitlesel basın toplantısında açıklama yaptı. Kıdem tazminatının fona devri adı altında gasp edilmesine karşı yaklaşık bir aydır sokaklarda olduklarını hatırlatan Beko, "24 Ekim'de Ankara'da Çalışma Bakanlığı önünde İstanbul'da Mecidiyeköy'de bu konuda sözümüzü söylemiştik. O tarihten bugüne Gebze'de, Kartal'da, Kayseri'de, Konya'da, Çerkezköy'de, Şişli'de, Antalya'da ve Kocaeli, Eskişehir'de işçiler iradelerini ortaya koymuştur. Kıdem tazminatının gaspına karşı her DİSK'li işçi bir Direnİşçi'dir. Binlerce Direnişçinin bir aydır sokaklarda haykırdıklarını bir kere daha hatırlatmak isterim.
Açıkça söylüyoruz: Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatı hakkının yok edilmesidir. Kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde, kıdem tazminatının güvence boyutu ortadan kalkacaktır. Patronlar için işçi çıkartmak maliyetsiz hale gelecektir. Kıdem tazminatının fona devri yağma demektir. Bugüne kadar fon adı altında bizden toplanan paraların akıbeti bellidir" diye konuştu.

-"SİZ ÇOCUK MU KANDIRIYORSUNUZ"-

Öngörülen yeni sistemde, kıdem tazminatının en az yarı yarıya azaltılmasının planlandığını vurgulayan Beko, şunları söyledi:
"Biz buna tepki gösterince de basına çeşitli taslaklar sızdırılmaktadır. Patronların ödediği primin üstünü devlet tamamlasın denmektedir. Ya da bu primler İşsizlik Fonu'ndan tamamlansın gibi öneriler havada uçuşmaktadır. Siz çocuk mu kandırıyorsunuz? İşsizlik Fonu'nda ve devletin topladığı vergilerde işçilerin de parası vardır. İşçinin kıdem tazminatını işçiye ödetmek nasıl bir zihniyetin ürünüdür? Söylediğimiz basittir, açıktır, nettir. Biz işten işçi çıkarma maliyetlerini düşüren hiçbir taslağı kabul etmiyoruz. Biz DİSK olarak bu taslakları çöpe atmakla mükellefiz! Hep tekrar ettik, yine edelim: Biz kıdem tazminatlarını kurda, kuşa, açgözlülere yedirmeyeceğiz."

-"ÇÖZÜM OLDUKÇA BASİT"-

Kıdem tazminatı alamayanların sorunlarının çözümünün oldukça basit ve kolay olduğunu ifade eden Beko, DİSK'in önerilerini şöyle sıraladı:
"-1475 sayılı kanunun 14. maddesinde ufak bir değişiklik yapılarak işçinin 1 gün bile çalışması halinde tazminata hak kazanması sağlanmaldır.
-Hak kayıplarına neden olan kıdem tazminatı üst sınırı kaldırılmalıdır.
-Ücret Garanti Fonu'nun kapsamı genişletilerek, kıdem tazminatının da kapsama alınması sağlanmalıdır. Bu alacaklar daha sonra işverenden tahsil edilmelidir.
-Kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda daha ağır yaptırımlar getirilmelidir. İflas gibi durumlarda işçinin alacağı bankaların ve kamunun alacağından öncelikli olmalıdır.
-İşkolu barajı başta olmak üzere sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Çünkü sendikalı işçi hakkını yedirtmeyecektir. Ancak hükümet bu yollara başvurmamakta, illa da fon diye tutturmaktadır.Çünkü dertleri başkadır. Gerçek dertleri Ulusal İstahdam Stratejisi'nde yazıyor. 2014 programında yazıyor. Orta Vadeli Program'da yazıyor. Bu belgelerde açıkça yazıyor. Kıdem tazminatı fona devredilmelidir; çünkü istihdam maliyeti düşürülmelidir diyor. Kıdem tazminatı fona devredilmelidir; çünkü iş gücü piyasası daha esnek olmalıdır diyor. Yani ucuz ve güvencesiz çalışacak iş gücü yaratmak istiyorlar. Çünkü amaçları bizi köleleştirmek. Kölelik düzeni için toplantılarda karşımıza başka önerilerle de geliyorlar. Diyorlar ki; Özel İstihdam Büroları'na işçi kiralama yetkisi verelim. Diyorlar ki; Taşeron çalıştırmayı asıl işi de kapsayacak şekilde genelleştirelim. Hayır, bin kere hayır! Konfederasyonumuz bu yasaların onay makamı olmayacağını defalarca ilan etmiştir."

-"TAŞERONLAŞTIRMANIN DAHA DA YAYGINLAŞMASINA YOL AÇACAK HİÇ BİR DÜZENLEMEYE KABU ETMEYECEĞİZ"

DİSK'in, taşeronlaştırmanın daha da yaygınlaşmasına yol açacak hiç bir düzenlemeyi kabul etmeyeceğini dile getiren Beko, "Taşeronlaşmadan kaynaklı olarak bugüne kadar binlerce işçi yaşamını kaybetmiştir. Çözüm taşeronlaştırmanın önüne geçilmesidir. Çözüm taşeron işçilerin sendikal haklardan yararlanmalarının önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Konfederasyonumuz, kiralık işçi uygulamasına ve işçilere gündelikçi usulü çalışmayı dayatan tüm düzenlemelere karşıdır. İşsizlik sorunu kölelikle çözülemez" şeklinde konuştu.

-"ŞİMDİ, ONURLU MÜCADELEYİ DAHA BÜYÜTME GÜNÜ"-

"Şimdi bu onurlu mücadeleyi daha da büyütme günüdür" diyen Beko, kent kent, iş yeri iş yeri, sokak sokak bu davayı işçilere, emekçilere anlatmaya devam edeceklerini söyledi. Beko, "Haklarımıza göz dikenler şunu hissedecek: İşçilerin haklarına el uzatmaya kalkışırsanız, Ankara'ya geliriz, hayatı durdururuz, dünyayı başınıza yıkarız.
Bu noktada emekten yanayım diyen diğer konfederasyonları da köleliğe karşı bir kez daha çağırıyoruz. Haydi hep beraber, işçinin cebinden elini çekmeyen açgözlülere bir kez daha haykıralım: Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?"(ANKA)
(HGS/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri