Bask Genel Başkanı Resul Akay: Dershaneler, Çarpık Eğitim Sisteminin Sonucu

Bask Genel Başkanı Resul Akay: Dershaneler, Çarpık Eğitim Sisteminin Sonucu

SENDİKA - 2013-11-20 11:34:00

BASK Genel Başkanı Resul Akay, dershanelerin çarpık eğitim sisteminin bir sebebi değil, sonucu olduğunu belirterek, bu çarpık sistemi değiştirmeden dershaneleri kapatmanın beyhude bir teşebbüs olacağını vurguladı. Dershaneleri 11 yılda iki katına çıkaran Hükümetin dershaneleri kapatma girişiminin arkasında siyasi linç girişimi yattığını ileri süren Akay, "Bir grubu cezalandırmak için binlerce dershane sahibinin, yüzbinlerce öğrencinin ve bunların ailelerinin perişan edilmesi tehlikeli ve ürkütücüdür" dedi. ANKARA (ANKA) - Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, dershanelerin çarpık eğitim sisteminin bir sebebi değil, sonucu olduğunu belirterek, bu çarpık sistemi değiştirmeden dershaneleri kapatmanın beyhude bir teşebbüs olacağını vurguladı. Dershaneleri 11 yılda iki katına çıkaran Hükümetin dershaneleri kapatma girişiminin arkasında siyasi linç girişimi yattığını ileri süren Akay, "Bir grubu cezalandırmak için binlerce dershane sahibinin, yüzbinlerce öğrencinin ve bunların ailelerinin perişan edilmesi tehlikeli ve ürkütücüdür" dedi.
BASK Genel Başkanı Akay, dershanelerin kapatılacağına dair tartışmaların yoğunlaşması üzerine yaptığı yazılı açıklamada, dershane sayısını ve dershaneye giden öğrenci sayısını ikiye katlayan bir iktidarın arz ve talep dengesini yok sayarak dershaneleri kapatma girişiminde bulunmasını akılla, bilimle ve insafla izah etmenin mümkün olmadığını vurguladı. İş başına gelen hükümetlerin aymazlığı yüzünden dershanelerin eğitim sektörünün önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Akay, "Dershanelerin kapatılması durumunda ortaya çıkacak sorunları etüt etmeden öfke ve kızgınlıkla söylenmiş sözlere hukuki alt yapı oluşturma gayretleri akıl ve izan tutulmasının tipik bir örneğidir" ifadelerini kullandı.

-"İHTİYAÇ OLMASA HİÇBİR AİLE ÇOCUĞUNU DERSHANEYE GÖNDERMEZ"-

Dershanelere ihtiyaç olmasa hiçbir ailenin kısıtlı bütçesini zorlayarak çocuğunu dershaneye göndermeyeceğini dile getiren Akay, ihtiyaç devam ettiği takdirde dershaneleri kapatmanın çözüm olmayacağını vurguladı. Akay, veliler ve öğrencilerin bu ihtiyacı değişik yöntemlerle karşılayacağına dikkat çekti.
Akay, dershanelerin kapatılıldığı takdirde yaşanacakları şöyle sıraladı:
"-Dershane sahipleri mağdur ve perişan olacaktır.
-Öğrencilerle dar ve sabit gelirli binlerce veli tezgâh altına inen dershane hizmetini almak için daha fazla harcama yapacaktır.
-Dershanelerde görevli 60 bini aşkın öğretmen işsiz kalacaktır.
-Hazine vergi, SGK pirim gelirinden mahrum kalacaktır."
Bu süreçte Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın havanda su dövme kabili içi boş açıklamalar yaptığını ifade eden Akay, şunları kaydetti:
"Dershanelerin özel okula, açık liseye dönüştürülmesine dair söylemi gerçekçi değildir. Dershane sahiplerinin mağduriyetini giderme yönünde bir projesi yoktur. Dershaneler kapandığında öğrenciyi hedefine ulaştıracak bir önerisi bulunmuyor. Dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldıracak bir planı yoktur. Dershanelerde görev yapan öğretmenlerin istihdamına yönelik beyanı lafı güzaftır. SGK'nın pirim, hazinenin vergi kaybı Sayın Bakanın derdi değildir."

-"KAPATMANIN ARDINDA SİYASİ LİNÇ GİRİŞİMİ YATIYOR"-

Dershaneleri 11 yılda iki katına çıkaran Hükümetin dershaneleri kapatma girişiminin arkasında siyasi linç girişimi yattığını ileri süren Akay, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bir grubu cezalandırmak için binlerce dershane sahibinin, yüzbinlerce öğrencinin ve bunların ailelerinin perişan edilmesi tehlikeli ve ürkütücüdür. Dün, iktidarı desteklediği için baş tacı edilen bir kesimin, bugün yerin dibine sokulma girişimi vahim sonuçlara gebe hazin bir uygulamadır."

-"DEVLET GÜCÜ İLE HASIM CEZALANDIRMA İLKEL BİR DAVRANIŞ"-

Dershanelerin çarpık eğitim sisteminin bir sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eden BASK Genel Başkanı Resul Akay açıklamalarına şöyle devam etti:
"Bu çarpıklık giderilmeden, dershanelere duyulan ihtiyaç ortadan kaldırılmadan dershanelerin kapatılması bu ülkenin geleceğine yapılacak en büyük kötülüktür. Hükümet, bu girişimde ısrarcı olduğu takdirde kayıt altındaki dershaneler kayıt dışına çıkarak işlevini sürdürecektir. Arz ve talep dengesine göre faaliyetlerini sürdüren dershanelere talep olduğu takdirde, hiç bir güç dershaneleri kapatmaya muvaffak olamayacaktır. Talebin olduğu yerde arz da olacaktır. Hükümet, öfkeyle kalkanın zararla oturduğunu, keskin sirkenin küpüne zarar verdiğini asla unutmamalıdır." (ANKA)
(HGS/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri