ÖZKAN RONA:KAMU VİCDANI YARALIDIR

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona Bursa'da İl İçi Atamada yaşananları Özel Röportajımızda Değerlendirdi

SENDİKA - 2015-06-04 20:13:03

Bursa Eğitim İş Şube Başkanı geçtiğimiz yaptığı açıklama ile haberleştirdiğimiz Bursa'da İl İçi Atamada Skandal başlıklı haberimiz ile ilgili açıklamalarda bulundu.Özkan Rona'nın sitemize göndermiş olduğu özel röportajını yayınlıyoruz.

Sayın Egitim Haberci Yetkilisi;
        Yayın organınıza verdiğimiz demeçte, Bursa İl İçi yer değiştirme işlemlerinde bir öğretmenin hizmet puanının 2 yıl içinde 172'den 373'e değişmesi hakkında usulsüzlük şüphesi duyduğumuzu belirtmiştik. Yaptığımız incelemeler doğrultusunda Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde 17 Nisan 2015 tarihinde yapılan değişiklikle dahil edilen Geçici Madde 1'e göre;

 *22/06/2006 tarihinde çıkarılan 5525 sayılı kanuna göre -irticai faaliyetler olarak bilinen suçlar nedeniyle- memuriyetten çıkarılan kişilerin disiplin cezaları affedilmiş, memuriyete dönmelerinin yolu açılmıştı. Yönetmelikte 1999-2004 yılları arasında memuriyetten çıkarılanlardan bu kanuna göre göreve yeniden başlayanlara, çalışmadıkları sürelerin hizmet puanlarının verilmesine dönük geçici bir madde eklenmiştir. Bununla da yetinmeyen idare, kendi isteği ile istifa eden öğretmenlerin göreve tekrar döndüklerinde, çalışmadıkları sürelerin hizmet puanını atandıkları hizmet bölgesinin hizmet puanı üzerinden hesaplanarak verilmesine dönük bir ifade de eklemiştir. 
*  Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde 17 Nisan 2015 tarihinde yapılan değişikle çalışılmayan yılların hizmet puanlarının verilmesi 5525 sayılı kanuna aykırıdır. Çünkü 5525 sayılı kanunun 1. maddesi 
"Disiplin cezalarının affı ilgililere geçmiş süreler için özlük hakları ve parasal yönden herhangi bir talep hakkı vermez."şeklinde düzenlenmiştir. Daha sonra torba yasa ile bu öğretmenlerin SGK borç ve ödemelerinin ilgili idare tarafından yüklenilmesine dönük bir düzenleme yapılmış olmasına karşın, diğer özlük haklarının iadesi konusunda biz düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla hizmet puanlarının geçmişe dönük hesaplanarak verilmesi bu düzenlemelere aykırı olarak yapılmıştır. 

* Bursa'da ortaya çıkan örnek incelendiğinde de ilgili kişinin kendi isteği ile istifa edip yaklaşık 10 yıl Bursa'da dershanecilik yaptıktan sonra göreve döndüğü, yönetmeliğin geçici 1. maddesine göre başvuru yaptığı ve geçmiş yıllara ait hizmet puanının istifa dönüşü atandığı Hakkari İlinin hizmet puanına göre hesaplanarak verildiği ortaya çıkmıştır.

     
        Yönetmelikte yer verilen ek maddeye göre hesaplanan hizmet puanı her ne kadar mevzuata uygun gibi görünse de, vicdana sığmayacak kadar adaletsizdir.
Yapılması gereken bu ve benzer durumlarda göreve dönenlerin hizmet puanlarının en son ayrıldıkları hizmet bölgesi için belirlenen puan üzerinden hesaplanmasıdır. Bursa'da yaklaşık 10 yıl süre özel dershanecilik yaptıktan sonra göreve dönen bir öğretmenin, geçen sürelerde Hakkari ilinde çalışmış gibi hizmet puanı verilmesi ya da disiplin cezası ile görevlerine son verilenlerin göreve dönmelerinden sonra boşta geçen sürelere yeni atandıkları bölgenin hizmet puanı üzerinden puan verilmesi hangi vicdana sığar?

Bizler ne geçmişte ne de bugün hiçbir çalışanın salt düşüncelerinden dolayı cezalandırılmasını ya da mağdur edilmesini onaylayamayız. Düşünce özgürlüğü bizim yaşam temellerimizden birisidir. Ancak mağduriyet edebiyatı ile şimdi belli bir kesime üstünlük sağlamak açık bir şekilde yeni mağdurlar yaratmak anlamına gelir. Mağdur edebiyatıyla hizmet puanları yükseltilen öğretmenlerin atamalarda mevcut öğretmenlerin önüne geçmelerine sebep olmak mağduriyeti gidermek değildir, yeni mağdurlar yaratmaktır.

Kamu Vicdanı Yaralıdır

Bu olayda dikkat edilmesi gereken en önemli konu şudur:
Sizlerin aracılığı ile paylaştığımız bu haber kısa süre içinde Türkiye'nin farklı illerinde binlerce öğretmen tarafından sosyal medyada paylaşılmış, onbinlerce okulda birinci gündem haline gelerek tartışılmıştır. Konunun tartışıldığı 3 günlük sürede üzülerek gördük ki, hizmet puanlarının usulsüz bir şekilde yükseltildiğine dönük şüpheler öğretmenleri hiç şaşırtmamıştır. Yandaşlarına usulsüz bir şekilde taktir-teşekkür belgesi düzenleyen, siyasi değerlendirmelerle okul yöneticilerini görevden alan, göstermelik mülakatlarla yandaşlarını müdür koltuğuna oturtan, farklı gördüklerini kasıtlı bir şekilde disiplin cezası vererek sindirmeye çalışan bir idarenin hizmet puanlarında da haksızlığa meydan verebileceğine dönük inanç, öğretmenlerin kendi idarelerine duydukları güvensizliğin en önemli göstergesidir. Eğitim sistemini ve çalışma yaşamını bu güvensizliğe mahkum eden idareciler en azından varlıklarından utanmalıdır. Kamu vicdanı yaralıdır.

Eğitim Haberci Özel Haber

Emek hırsızlığı yapmamak adına haberimizi yayınlayan tüm sitelerin Eğitim Haberci olarak kaynak göstermelerini rica ederiz.

Günün Diğer Haberleri