ROTASYON HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öğretmenlere uygulanacak rotasyon konusunda belirsizliklere Eğitim İş Sendikası Genel Merkezi Hukuk bölümünden açıklamalarda bulundu.

SENDİKA - 2015-05-28 20:24:44

Eğitim İş Sendikasından yapılan açıklamada;

ROTASYON HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

 Bir ilköğretim okulu dönüşüm kapsamında ilkokula dönüştürülmüşse, burada kalan sınıf öğretmenleri rotasyona tabi olacak mıdır?

 Evet. Bu okulda 12 yılını doldurmuş olan sınıf öğretmeni rotasyon uygulamasına tabidir. Ancak ara sınıf okutan sınıf öğretmenleri bakımından bir ayrım yapılmış, bu öğretmenlerin 12 yılını doldurmalarına rağmen, aynı sınıflarına devam etmeleri şartıyla, 4.sınıfı okuttukları ders yılının tamamlanmasından sonra rotasyon uygulamasına tabi olacakları belirtilmiştir. 

 İlköğretim okulunun dönüştürülmesi nedeniyle buradaki branş öğretmenlerinin başka bir ortaokula aktarılması halinde bu öğretmenler rotasyona tabi olacak mıdır?

 Bu durumdaki öğretmenlerin rotasyona tabi tutulmaması gerekir. Mevcut durumda en tartışmalı ve kafa karıştıran hususlardan biri bu durumdur. Burada kimi çevrelerce, başka okula aktarılan bu öğretmenlerin 12 yıllık hizmet süresi hesabında yeni aktarıldıkları okula başladıkları tarihin değil, önceki dönüştürülen ilköğretim okuluna başladıkları tarihten itibaren sürenin hesaplanması gerektiği yorumları yapılmaktadır. Bu konuda idarenin nasıl bir uygulama yapacağı merak konusudur ancak belirtmek gerekir ki bu halde, yeni okula aktarılan tarihten itibaren 12 yıllık sürenin hesaplanması gerektiği kanaatindeyiz. 

 Rotasyona tabi olunması durumunda farklı ilçelere gönderilme ihtimali var mıdır?

 Bu ihtimal vardır. Rotasyon uygulamasında ilçe grupları temel kriter olacaktır. Coğrafi durum ve ulaşım imkanları değerlendirilerek valiliklerce ilçe grupları oluşturulacaktır. Uygulamada en çok mağduriyetin yaşanabileceği husus bu durumdur. Burada valiliklerin, ilçe gruplarını oluştururken takınacağı tavır bir sürgün zulmüne dönüşme endişesini yaratmaktadır.  Tercihlerine atanamayanlar ve tercih yapmayanlar bu ilçe gruplarına resen atanacaklardır. 

  Okulun yalnızca adı değişmiş ise buradaki öğretmenler rotasyona tabi olacak mıdır?

 Bu durumda burada göreve devam edenler bakımından 12 yılını doldurmuş olmaları halinde rotasyon uygulaması gerçekleşecektir. 

 Sendika Yöneticileri, sendika il/ilçe temsilcileri, işyeri temsilcileri rotasyona tabi olacak mıdır?

 Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda yer alan “yöneticilik güvencesi” kapsamında, haklı gerekçe olmadıkça bu kimselerin görev yerlerinin değiştirilemeyeceği hükmü yer almaktadır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde söz konusu bu güvence yerini bulmamış ve buna dair bir düzenleme getirilmemiştir. Ancak kanunla tanınmış bu hakkın korunması bakımından sendika olarak yargı mercileri önünde gerekli girişimlerin tarafımızca yapılması değerlendirilmektedir. 

Rotasyona tabi öğretmenler ne kadar tercih yapabilecekler?

Bu maddeye göre yapılacak atamalarda, öğretmenlerin en fazla 40 eğitim kurumu tercih etme hakkı vardır.

Rotasyon süresini doldurup da tercihlerine atanamayan öğretmenler ile tercih yapmayan öğretmenlerin durumu ne olacaktır?

Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılacaktır.

8 yıllık görev süresinin hesabında; hangi süreler hesaba dahil edilecek, hangileri dahil edilmeyecektir?

Aynı eğitim kurumunda ikinci görev kapsamında yönetici olarak (müdür, müdür yardımcısı.v.b.) geçen görev süreleri hesaba dahil edilmeyecektir.Yani  bulunduğu okulda 4 yıl görev yapan yönetici , aynı okula öğretmen olarak atandığında 8 yıllık süresi öğretmenliğe başladığı tarih itibariyle hesaplanacaktır.

Yıllık izin, hastalık izni, vekâlet, geçici görev ve benzeri nedenlerle fiilen yapılmayan öğretmenlik görevlerinde geçirilen süreler 8 yılın hesabında dikkate alınacaktır.

Kadrolarının bulunduğu ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarında norm kadro açığı olmaması halinde rotasyon uygulaması yapılacak mıdır?

Kadrolarının olduğu ilçe gruplarında bulunan eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro açığı bulunmayan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri, aynı kapsamdaki bir sonraki atama dönemine kadar ertelenecektir.

Rotasyon kimlere uygulanmayacaktır?

  • Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerine,
  • Engelli öğretmenler; engellilik durumuna bağlı yer değişikliği yapanlardan bu durumları devam eden öğretmenlere,
  • Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere,

      Uygulanmayacaktır.

Ayrıca;

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ ”nin;

 Tüm mevzuat-uygulama ve sonuçlarıyla birlikte yürütülmesinin durdurulmasına istemli  iptaline karar verilmesi talebi ile Danıştaya dava açılmıştır.

Günün Diğer Haberleri