DOĞUM YARDIMININ İLKELERİ BELİRLENDİ: ÖDEME TARİHLERİNİ AİLE BAKANLIĞI SAPTAYACAK

ANKARA (ANKA) – Doğum yardımı ödemeleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın belirlediği tarihlerde bakanlığın il müdürlüklerince yapılacak. Canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL tutarında bir defaya mahsus olmak üzere doğum yardımı yapılacak. Gerçek dışı yardım alma girişimleri cezalandırılacak.

EKONOMİ - 2015-05-23 23:57:47

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde düzenlenen doğum yardımının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Doğum Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Başvuru yerlerine usulüne uygun başvuru yapanlara doğum yardımı verilecek. Yardım anne ya da babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı olması durumunda yapılacak. Evlat edinilen çocuklar için ayrıca ödeme yapılmayacak, ancak bu çocuklar ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınacak.

Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecek, ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde bu tarihten önce doğmuş olan çocuklar da dikkat edilecek.

Canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL tutarında bir defaya mahsus olmak üzere doğum yardımı yapılacak.

Sendikalı kamu işçilerine toplu sözleşmeyle aldıkları yardım miktarları tamamlamıyorsa farkı ödenecek. Doğum yardımından vergi ve kesinti alınmayacak haczedilemeyecek.

Doğum yardımı başvurusu çocuğun KPS'ye kayıt işleminin tamamlanmasını müteakip, başvuru yerlerine şahsen ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacak. Anne Türk vatandaşı ve sağ ise başvuru anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılacak Annenin Türk vatandaşı olmaması veya vefat etmiş olması halinde ya da Bakanlıkça belirlenecek zorunlu hallerde başvuru Türk vatandaşı olan baba tarafından veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından gerçekleştirilecek. Anne ve babanın her ikisinin de vefat etmiş
olması halinde çocuğun kanuni temsilcisi tarafından başvuru yapılacak.

Doğum yardımı sistemine girişler yetki ve sorumluluk verilmiş kamu personelince gerçekleştirilecek.

Başvurular, gerekli belgelerin tamamlanmasını müteakip 15 gün içinde başvuru yerlerinde yetkilendirilmiş personel tarafından DYS üzerinden gerekli onay işlemleri yapılarak sonuçlandırılacak.

Doğum yardımı, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı olması halinde anneye yapılacak. Sadece annenin Türk vatandaşı olmaması, vefat etmiş olması hallerinden birinin gerçekleşmesi durumunda babaya yapılacak, zorunluluk ve belge sunma kaydıyla kanuni temsilcilere de ödemede bulunulacak.

Ödemeler, Bakanlığın belirlediği tarihlerde il müdürlüğünce yapılacak.

Doğum yardımı başvurusu, yönetmelik kapsamına giren yurtdışında yaşayan kişiler tarafından, çocuğun KPS'ye kayıt işleminin tamamlanmasını müteakip, büyükelçilik veya konsolosluklara şahsen ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılabilecek. Yurtdışında yaşayan hak sahiplerinin ödemeleri, dilekçelerinde gösterecekleri illerdeki yurtiçi hesaplarına aktarılacak.

Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi halinde, yersiz ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süre için faiz işletilecek ve yardım geri alınacak. Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında genel hükümlere göre işlem yapılacak.

Doğum yardımı ödemesine aracılık yapacak olan banka ya da kuruluşlar ile Bakanlık tarafından herhangi bir tek tip protokol ya da sözleşme yapılıncaya kadar, il müdürlükleri Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğine uygun olarak ödemeye aracılık yapacak banka ya da kuruluşlarla sözleşme ya da protokol yapabilecek.

Doğum yardımı yönetmeliği 15 Mayıs 2015’ten itibaren yürürlüğe girmiş sayıldı. (ANKA)

(HM/ORH)

Günün Diğer Haberleri