Eğitim İş’ten Bir Hukuk Kazanımı Daha

Eğitim İş İşyeri Temsilcisi A. Cemal Şen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tasarrufu ile görevden alındı. Eğitim İş Sendikası konuyu yargıya taşıdı.

SENDİKA - 2015-04-28 20:39:23

Haber: Cengiz GÜNER

Eğitim İş İşyeri Temsilcisi A. Cemal Şen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tasarrufu ile görevden alındı. Eğitim İş Sendikası konuyu yargıya taşıdı. Bursa Bölge İdare Mahkemesi oy birliğiyle aldığı kararla, cezaların yürütmesi durduruldu ve bu hukuksuzluğun önüne geçildi.

Eğitim İş Şube yönetimi, Cumartesi günü Sendika hizmet binasında toplandı. Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, basına yaptığı açıklamada, son dönemde kamunun her sektöründe çalışanlara yönelik yandaşlık baskısının giderek arttığını söyledi. Milli Eğitim çalışanlarına yönelik hukuka uymayan, tarafgir uygulamalar olduğunu, "benden olmayan gitsin" anlayışına dayalı baskı ve yıldırma çabalarının her geçen gün daha da yaygınlaştığını ifade eden Efe, bu durumun oluşmasında; yönetici atamalarında tercih edilen sübjektif seçme ve atama yöntemlerinin uygulanmasının önemli etken olduğunu öne sürdü.

İdareciler belirlenirken, liyakate değil sadakate bakıldığını öne süren Efe, “Bunun sonucunda idare görevlere gelenler, kendilerini kanıtlama ve takdir kazanmak için eğitimin sorunlarının çözümüne değil, amirlerinin hoşuna gidecek yöntemlerle; yandaş olmayan, işini doğru yapmaya çalışan eğitim emekçilerini hedef almışlardır.

Bu anlayışa dayalı uygulamaların bir örneğini de üyemiz A. Cemal Şen yaşadı. Çalıştığı okulda maruz kaldığı uygulama; Milli Eğitim yöneticilerinin bir öğretmene karşı ne kadar, sorumsuzca davranılabileceğinin ve çalışma güvencemize yönelik keyfiliğin hangi boyutlara taşınabileceğinin elim bir göstergesidir.

A. Cemal Şen, 36 yıldır bu ülkeye hizmet eden bir eğitim neferidir. Bu süreçte hiçbir ceza almadan, başarılı çalışmalarını sürdürmüştür. Ancak ülkemizde amacı eğitim olmayan, birilerine gözdağı vererek yıldırma yöntemini tercih edenlerin hedefi olmuştur. Hakkında derste siyaset yaptığı isnadıyla bir öğrenci velisi tarafından şikayette bulunulmuştur. Ancak isnat edilen suçun işlendiği öne sürülen tarihten 6 ay kadar sonra ve öğrencinin dersten geçemeyeceğinin belli olması sonucunda yapılan bu şikayetin tutarlılığı araştırılmamış, öğretmenimiz hakkında soruşturma açılmıştır. Aynı sınıfta bulunan öğrencilerin bir kısmının ifadesiyle soruşturma yürütülmüş, lehte olan ifadeler kaale alınmamıştır. Kaldı ki şikayette siyaset yapma isnadına yönelik sözler de yoktur. Hangi sözlere dayanılarak bu iddia suç kabul edilmiştir, bilinmemektedir. Buna rağmen, soruşturma sonuçlandırılmış öğretmenimize tek bir suça istinaden iki ay içerisinde üç farklı ceza verilmiş, görev yeri değiştirilerek Gönen'e gönderilmeye çalışılmış, böylece göz adağı senaryosu uygulaması sürdürülmüştür.

Ancak A. Cemal Şen, bir Eğitim İş Üyesi ve İşyeri Temsilcisidir. Sendikamız bu durumu adalete taşımış ve Bursa Bölge İdare Mahkemesi Oy birliğiyle aldığı kararla, cezaların yürütmesi durdurdu ve bu hukuksuzluğun önüne geçildi” dedi.

“Nöbet eylemi sürüyor”

Eğitim İş Sendikası olarak üyelere sahip çıkmaya ve tüm eğitim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla mücadeleye devam ettiklerini belirten Başkan Efe, bu doğrultu da üç yıl önce başlattıkları nöbet eylemlerinin kademeli olarak geliştirildiğini söyledi. Gelinen noktada nöbetin ücretlendirilmesi ve norma sayılması taleplerinin karşılanıncaya kadar diğer sendikaların da desteklediği nöbet tutmama eylemlerinin devam edeceğini ifade eden Efe, “Bu  eylemimizi engellemek isteyen bazı idarecilerin üyelerimize vermeye çalıştığı cezalar da hukuki yollardan kaldırılmış, haklı ve yasal dayanağa sahip bu eyleme katılan hiçbir üyemize ceza verilemeyeceği, mahkeme kararlarıyla kanıtlandı.

Sendikamız 81 il valiliğine "nöbet eylemi hakkında" 8 yazı gönderdi. Eyleme katılan eğitimcilerin sendikal haklarını kullanmasına yönelik fiil ve işlemlerin durdurulması istendi Eğitim-İş olarak nöbet görevini yerine getirmediği  gerekçesiyle hakkında disiplin soruşturması açılarak aylıktan kesme cezası verilen üyemiz adına açtığımız davada, Tekirdağ İdare Mahkemesi, sendikal faaliyette bulunmanın demokratik ve yasal bir hak olduğunu vurgulayarak, bu hakkın engellenmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve idarenin işlemini iptal etti.

Nöbet eylemi ve diğer sendikal eylemler konusunda "eylem kırıcılığı" yapmanın suç olduğunu hatırlatıyor, Eğitim-İş ailesi olarak eğitim çalışanlarının her daim yanında olduğumuzu yineliyoruz” diye konuştu.

yenihabergazetesi.net

Günün Diğer Haberleri