EĞİTİMDE CAMBAZA BAK DÖNEMİ

17 NİSAN 2015 TARİHLİ ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELĞİ’NİN DEĞERLENDİRMESİ

EĞİTİM - 2015-04-20 10:46:14

Eğitimcilerin uzun süredir bekledikleri Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği geçtiğimiz Cuma günü 17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik çıkmadan önce öğretmenlerimiz basın yayın organlarından ilgililerin (Bakan,Müsteşar) kısaca rotasyon olarak adlandırdıkları öğretmenlerin zorunlu yer değiştirmesi olan sürenin kaç yıl olacağı konusu çok tartışıldı. Sekiz yıl mı olsun on yıl mı olsun on iki yıl mı olsun tartışmaları içinde nihayet süre on iki yıl olarak kabul edildi.Rotasyona tabi öğretmenler bir okuldan  başka bir okula atanacaklar ve görevlerine devam edecekler.

Fakat Yönetmeliğin asıl önemli kısmı öğretmenlerin atanması ile ilgili.Yeni çıkan yönetmeliğe göre öğretmenler 4 ayrı sınava girecekler ve başarılı olurlarsa öğretmen olabilecekler.Girecekleri sınavları şu şekilde sıralayabiliriz.

1-      KPSS(Kamu Personeli seçme Sınavı): Girdikleri sınavın sonucuna göre atanacakları alanlar için belirlenen taban puanları almaları gerekiyor.(5.Madde ç bendi)

2-      Performans Değerlendirme: Aday öğretmenler,bir yıl fiilen çalıştıktan sonra Milli Eğitim Müdürünün görevlendireceği bir Maarif Müfettişi,Aday öğretmenin görev yaptığı okulun müdürü ve okul müdürünün görevlendireceği bir danışman öğretmen tarafından birinci dönem bir kez ikinci dönem iki kez olmak üzere yıl içinde üç kez değerlendirme formundaki kriterlere göre değerlendirilecek ve üç puanın aritmetik ortalamasına göre yüz üzerinden 50 puan alanlar başarılı sayılarak yazılı ve sözlü sınava katılmaya hak kazanacaklar.50 puanın altında kalanlar başarısız sayılacaklar ve aday öğretmen ünvanını kaybederek memuriyetle ilişikleri kesilecek.(Madde 16)

3-      Yazılı Sınav: Performans Değerlendirmede başarılı olanlar yazılı sınava alınacaklar.Çoktan seçmeli veya açık uçlu sorulardan oluşacak yazılı sınavda,DMK ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun(%20),Bakanlık Teşkilatı ve mevzuat(%30) ve Öğretmenlik Uygulamaları(%50) ile ilgili soruları cevaplayacaklar.(Madde 20)

4-      Sözlü Sınav(Mülakat):Yazılı sınavda başarılı olanlar son olarak sözlü sınava alınacaklar.İllerde veya Bakanlık merkezinde oluşturulacak sözlü sınav komisyonları tarafından mülakata alınacaklar.(Madde 21)

 

Aday öğretmenler, bütün bu saydığımız sınav ve mülakatlardan başarılı olarak çıkarlarsa valiliklerce öğretmen olarak atanacaklar.

 

            Şimdi bazı öğretmen arkadaşlar yönetmeliğin tamamını rotasyon olarak değerlendirirken kamuoyu yönetmeliği sadece zorunlu yer değiştirme yönetmeliği olarak tartışırken dikkatler buraya çevrilmişken yani herkes cambaza bakarken,Bakanlığın yayımladığı bu yönetmelikle kendisi gibi düşünmeyen,kendisinden olmayana artık öğretmenlik görevi vermeyeceğini görmezden geliyoruz.

Bunu nereden çıkarıyorsunuz diyenleriniz olabilir? Bunun cevabı çok kolay. Geçtiğimiz eylül ayında yine Bakanlığın yayınladığı Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ile okul müdürü olmak isteyen öğretmenler mülakata alındı..Bu mülakat sonucunda malum sendika üyesi olmayan ve kendileri gibi düşünmeyen hiçbir öğretmen mülakatta başarılı olamadı.Aynı şeyin Öğretmen atamasında da olacağından kimsenin kuşkusu olmasın.

Zaten mülakat demek subjektif,taraflı değerlendirme demek.Bunu ben değil,Türk Milleti adına karar veren Mahkemeler diyor.Hem de defaatle.

Yayımlanan Yönetmelikle ayrıca,öğretmen atamada yaş sınırı olan kırk yaş sınırı kaldırıldı.Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine sınavla öğretmen alımından vazgeçilerek,3 yıl öğretmenlik yapmış olan öğretmenlerin valiliklerce bu liselere atanmalarının önü açıldı..Spor Liseleri ile Güzel Sanatlar Liselerine sınavla öğretmen alımına devam edilecek.Öğretmene rotasyon geldi ve yaklaşık 40 bin öğretmen bulundukları okullarda 12 yılını doldurduğu için zorunlu yer değişikliğine tabi olacak.Altı yıl pirim ödemiş olan dershane öğretmenleri KPSS şartı olmaksızın öğretmenlik için müracaat edebilecekler.

Eğitimde kaliteyi yakalamak biraz daha zaman alacak gibi.

 

Hüseyin KARA

Eğitimci

Günün Diğer Haberleri