Rumlardan Kktc Seçimi Yorumu: Sonuç Ne Olursa Olsun Siyasi Tablo Değişecek

Rumlardan Kktc Seçimi Yorumu: Sonuç Ne Olursa Olsun Siyasi Tablo Değişecek

DÜNYA - 2015-04-19 19:45:48

LEFKOŞE(ANKA) – KKTC’de bugün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleri, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde çok yakından izleniyor. Rum resmi haber ajansının “sözde seçimler”  iddiasında bulunduğu seçim için Rum medyasında “üç atlı yarış” gibi nitelemeler yapılıyor. Ankara’nın “desteklediği” veya “beğenmediği” adaylara dikkat çekilirken “Yeni Türk toplumu lideri kim olursa olsun her şey, kuzeyin siyasi tablosunda bir değişime işaret ediyor”  görüşü de öne sürülüyor.  

Rum Haber Ajansı, KKTC seçimleri için “Kıbrıslı Türkler ‘seçimlerle’ liderlerini seçecekler” gibi ifadeleri kullanıyor ve “Sözde seçimlerde ilk turda bir aday yüzde 50 oranında oy almazsa bir hafta sonra ikinci tura gidilecek. İkinci tur olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor” diyor.

Seçimlerde yarışan adayları irdeleyen Cyprus Mail ise anketlere dayanarak seçim için “üç atlı yarış”  benzetmesini yapıyor ve üç başlıca adayları, bağımsız olarak yarışan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “solcu” olarak nitelediği tek kadın aday CTP’li Sibel Siber ile “çözüm yanlısı” dediği Mustafa Akıncı olarak sayıyor.

Kıbrıslı Türklerin çoğu Derviş Eroğlu’nun ikinci tura geçmesini beklese de önceki seçimde aldığı olayların bir kısmının diğer adaylardan eski müzakereci Kudret Özersay’a kaydığını, bunun da ikinci tura Akıncı ve Siber’in kalmalarına yol açabileceği spekülasyonun bulunduğunu söyleyen gazete, şu iddiaları da dile getiriyor:

-ANKARA’NIN “ROLÜ VE ÇIKARLARI”-

“Her zaman gibi Ankara’nın seçim ile ilgili rolü ve çıkarlarına ilişkin spekülasyon yoğundur. Bazıları, Siber’in kazanması Ankara için en uygun sonuç olacağını söylüyorlar zira Ankara’nın Eroğlu veya Akıncı’yı fazla bağımsız olarak gördüğüne inanılıyor.“

Gazete “insanlar eski yüzlerden, yolsuzluk skandallarında , yerine getirilmeyen sözlerden bıktılar” gibi  görüşlere yer verdiği geniş haberinde “Ancak yeni Türk toplumu lideri kim olursa olsun her şey, kuzeyin siyasi tablosunda bir değişime işaret ediyor” yorumunu da yapıyor. (ANKA)

(CN/ÖZK) 

Günün Diğer Haberleri