EĞİTİM İŞ:KÖY ENSTİTÜLERİNİN 75. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADIK

Eğitim İş Sendikası Genel merkezinden yapılan açıklamada;"Köy Enstitüleri’nin 75. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle, Köy Enstitülü öğretmenlerin de katılımıyla kahvaltılı toplantı gerçekleştirdik" denildi

SENDİKA - 2015-04-18 23:50:22

Enerji Otel’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının sunumunu Genel Basın Yayın ve Uluslar arası İlişkiler Sekreteri Dilek Yurdugül yaptı.

Toplantıya Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerin yanı sıra, Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, CHP eski Denizli milletvekili ve yazar Mustafa Gazalcı, CHP PM Üyesi Avukat Şenal Sarıhan, DSP milletvekili adayı ve MASAK Eski Başkan Yardımcısı İbrahim Yumuşak, Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Nazım Mutlu, TÖS Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP Eski Senatörü Ekrem Kabay, yazar Mahmut Makal, Ankara 1 ve 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Genel Başkanımız Veli Demir açılış konuşmasında, Köy Enstitüleri’nin ülkenin bugüne kadar görmüş olduğu en çağdaş kurumlar olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Köy Enstitüleri demek bize, Anadolu’ya ait olan demektir. Köy Enstitüleri demek çağdaşlaşma demektir. Ancak ne yazık ki öznesi biz olan Köy Enstitüleri’ni yaşatamadık. Önce içini boşalttık, sonra kapattık. 2015’te tekrar Köy Enstitüleri’ni kurabilir miyiz? Bugün köylerde kimse kalmamıştır. Köyler şehirlere göç etmiş, kocaman varoşlar oluşmuştur. Belki bugün İsmail Hakkı Tonguç yaşasaydı bize ‘gidin varoşları canlandırın’ derdi. Yapmamız gereken, Köy Enstitülerinin o devrimci anlayışını bugün okullarımıza taşımaktır. 75. kuruluş yıldönümünde Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkıyoruz. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir. Cumhuriyet öğretmenlerinin yegane örgütü Eğitim-İş, Mustafa Necati’den, Hasan Ali Yücel’den, Fakir Baykurt’tan, hepsinden önemlisi Başöğretmenimiz Mustafa Kemal’den devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındadır.”

Köy Enstitülü öğretmenlerin anılarını paylaştığı toplantıda, Genel Başkanımız Veli Demir, Köy Enstitülerinin ilk mezunlarından olan Abdullah Özkucur’a plaket verdi. Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı’ya ise plaketini TÖS Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP Eski Senatörü Ekrem Kabay sundu.

Plaket töreninin ardından, Ankara 1 No’lu Şube Sekreterimiz Ercan İnci ve eşinin hazırladığı şiir ve müzik dinletisi konuklar tarafından beğeniyle izlendi.

Günün Diğer Haberleri