Memurun Emeklilik Korkusu: Maaşlar Emeklilikte Yarı Yarıya Azalıyor

Memurun Emeklilik Korkusu: Maaşlar Emeklilikte Yarı Yarıya Azalıyor

SENDİKA - 2015-04-01 22:16:18

ANKARA (ANKA) - Memurların çalışırken aldıkları ücret ile emekli aylıkları baz alınarak yapılan araştırmaya göre, memurların emeklilikteki ortalama maaş kaybının yüzde 45 olduğu hesaplandı. Memurların fiilen çalışırken yapılan ek ödeme ve tazminatların emekli aylıkları hesaplanırken dikkate alınmaması nedeniyle ortalama 2 bin 500 lira maaşı olan bir hemşire emeklilikte bin 520 lira, 4 bin 320 lira maaşı olan bir uzman doktor emekli olduğunda 2 bin 355 lira ücret alabiliyor. Polis ve öğretmenlerin emeklilikteki kaybı ise bin ile bin 400 lira arasında değişiyor.

Bağımsız Sağlık-Sen’in çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan emekliliğine hak kazanmış çeşitli unvandaki memurların Nisan ayı ücretleri ile emekli olmaları halinde bağlanacak emekli aylıkları dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda memurların emekli olmaları halinde maaşlarının yarı yarıya azaldığı belirlendi.

Memurların fiilen çalıştıkları sürede maaşlarına dahil edilen ek ödeme ve tazminatların emekli aylığı hesaplanırken dikkate alınmaması nedeniyle bu kaybın yaşandığına dikkat çekilirken,

özellikle sağlık, emniyet ve eğitim çalışanlarının ortalamanın üzerinde bir maaş kaybı ile karşı karşıya kaldıkları tespit edildi.

-UZMAN DOKTORUN KAYBI BİN 965 LİRA-

Yapılan araştırmaya göre 3 bin 50 lira maaşı olan bir polis memuru emekli olduğunda eline geçen aylık sadece bin 700 lira. Ortalama 2 bin 800 lira maaşı olan bir öğretmen emekli olduğunda bin 850 lira, 2 bin 500 lira maaşı olan bir hemşire emekli olduğunda bin 550 lira, 4 bin 320 lira maaşı bulunan bir uzman tabip emekli olduğunda 2 bin 355 lira, 2 bin 890 lira maaşı bulunan bir vaiz ise bin 680 lira emekli maaşı alabiliyor. Memurların emeklilikteki kaybı ortalama yüzde 45’i buluyor.

-EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILSIN-

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin açıklamasında kamu çalışanlarının ek ödeme sorununa dikkat çekerek, ek ödemeler maaşlara yansıtılmadığı için maaşların yarı yarıya azaldığını belirtti. Bu nedenle memurların evlerini emekli olduklarında ellerine geçecek maaşla geçindiremeyeceklerinden korktuklarından emeklilik hayali dahi kuramadıklarını ifade eden Bayraktar, “Yüzbinlerce memur emekliliği hak etmesine rağmen maaşların yarı oranda azalması nedeniyle hala çalışmak zorunda kalıyorlar. Memura mezarda emeklilik reva mıdır? Yetkililerden bu soruna acil çözüm bekliyoruz” dedi.

-İKRAMİYE TALEPLERİNE KULAKLAR TIKANMAMALI-

Bayraktar, muhalefet partisinin emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye verilebileceğine yönelik çalışmasına karşı, iktidar partisinin bu öneriyi kabul edilemez ve gerçekleştirilemez bulmasının inandırıcılığı olmadığını belirterek, “Hükümetin bugün maaşı bin liranın altında olan emeklilere Temmuz’da 100 lira zam yapılacağını açıklaması sadece ortaya acziyeti koymaktadır. Bu paralarla evlerin nasıl geçindirildiği ya da geçindirileceği göz ardı edilerek ‘emekliye müjde’ safsatalarıyla adeta insanlar aldatılmaktadır. Unutulmamalı ki bu ülke 700 bin lira, yani 700 emeklinin bir aylık maaşını koluna saat olarak takan bakanlar gördü. Buna rağmen emekliye müjde diye açıklamalar yapılması sadece gülünçtür. Öte yandan muhalefet partisinin emeklilere yönelik getirmek istediği maaş ikramiyesi önerisine de kulaklar tıkanmamalıdır” dedi. (ANKA)

(HM/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri