EĞİTİM-İŞ’TEN KİTAP TEPKİSİ

Eğitim-İş Sendikası Edirne Şubesi, Keşan ilçesinde ilkokul öğrencilerine dağıtılan “Öğretmen öküz” , “Öğrenci eşek”, “Doktor tilki” gibi resimli hikaye kitaplarına tepki gösterdi.

SENDİKA - 2015-03-30 15:55:09

Eğitim-İş Sendikası üyeleri, Keşan ilçesinde ilkokul öğrencilerine 'Hayvanlar işbaşında' başlığı altında meslekler ‘Öğretmen Öküz’, ‘Öğrenci Eşek’, ‘Doktor Tilki’, ‘Trafik Polisi Kurbağa', 'Diş Hekimi Timsah' ve 'Bakkal Kaplan' adlı kitaplar dağıtılmasına tepki gösterdiler.

Eğitim-İş Edirne Şubesi Sekreteri Olcay Dal, “Bu kitaplarda öğrencilere, öğretmenlere ve diğer meslek gruplarına açıkça hakaret edilmektedir” dedi.

Yönetim kurulu üyeleri birlikte sendika binasında konu ile bir basın açıklaması yapan Dal, “Ülkemizde gün geçmiyor ki eğitim ile ilgili bir kriz yaşanmasın. Bunun en son örneği Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlü tarafından ilkokul öğrencilerine dağıtılan “Öğretmen Öküz” , “Öğrenci Eşek”, “Doktor Tilki” gibi resimli hikaye kitaplarıdır” dedi.

Dal açıklamasında şunları söyledi, “Mevla İdris tarafından yazılan ve İstanbul Büyükşehir belediyesi sponsorluğunda basılan kitapların giriş bölümünde aynen şu ifade yer almaktadır : “Bir varmış, bir yokmuş. Sürekli saman yiyen bir öküz varmış. Su içer, saman yer, başka da bir şey yapmazmış. Ama bir gün bu öküz durup dururken öğretmen olmaya karar vermiş"

Buradaki İfadelerin sözüm ona benzetme yöntemiyle ironi yaratma amaçlı kullanıldığı ifade edilmektedir. Yazı türü olarak “fabl”da insana ait özellikler insan dışında bir varlık üzerinden anlatılır. Kahramanlar genellikle tamamen hayvanlardır. Bu kitaplarda ise sadece baş kahramanlar hayvanlardır.

Eğer illa fabl örnekleri okullara dağıtılacaksa, 20. Yüzyılın önde gelen İngiliz kalemlerinden George Orwell’ın “Hayvan Çiftliği” isimli eseri dağıtıla bilinir. Bu romanda , kesilmekten, kırpılmaktan, sağılmaktan ve dövülmekten bıkarak, sahiplerine karşı ayaklanan “Manor Çiftliği” hayvanları konu edilmektedir.

Bizler Edirne Kamuoyu olarak aşağıdaki soruların yanıtlarını merak ediyoruz.

Bu kitapların dağıtılma amacı nedir ?

Bu kitapların gerçek finansman kaynağı kimdir ? Neresidir ?

Öğrencilerden ya da Okul Aile Birliklerinden para alınmış mıdır ?

Okullarımızdaki panolara asılacak yazılar ve resimler bile İnceleme ve Denetleme Kurulundan geçerken, bu kitaplar dağıtılmadan önce hangi İnceleme ve Denetleme Kurullarından geçmiştir ?

Bu kitaplar Milli Eğitim bakanlığı tarafından mı tavsiye edilmiştir ?

Eğitim İŞ Keşan Temsilcimiz Erol Yazla’nın da sorduğu gibi burada öğretmenin kelebeğe , öğrencinin de çiçeğe benzetilebileceği düşünülmemiş midir ?

Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce yapılan açıklamada “kitaplarda uygunsuz içerik olmadığı” belirtilmiştir. Uygunsuz içerik kriterleri nelerdir ?

Bu kitaplardan sonra bir ilkokul öğrencisi öğretmenine “öküz” , bir öğretmen de öğrencisine “eşek” diye hitap ederse uygun düşecek midir ? Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce böyle bir uygulamada bir yaptırım söz konusu olacak mıdır ?

Edirne Eğitim İŞ olarak bu kitapların yazarı Mevlana İdris’e de soruyoruz ?

Bundan sonraki çalışmalarınızda da hayvan karakterleri kullanacak mısınız ?

 

Eğer kullanacaksanız “bukalemun” , “maymun” , “taklacı güvercin” gibi hayvanları da karakterleştirmeyi düşünüyor musunuz ?

http://www.edirnetv.com/haber/3881/egitim-isten-kitap-tepkisi.html

Günün Diğer Haberleri