EĞİTİM SENDİKALARI ve NÖBET EYLEMİ

EĞİTİM SENDİKALARI ve NÖBET EYLEMİ

SENDİKA - 2013-05-18 13:26:01

Eğitimiş Sendikası’nın tüm öğretmenlere yönelik aldığı “Nöbet Eylemi” kararından sonra diğer sendikalara yaptığı katılım çağrısı sonrası “Eğitim Sendikaları”nın bu konudaki tutumunu ve tepkisini değerlendirmek istedik.

EĞİTİM VE BİLİM İŞGÖRENLERİ SENDİKASI (EĞİTİMİŞ)

egitimciyizbiz.com Eğitimiş Sendikası’nın nöbetlerle ilgili aldığı karar sonrası bu haberi size ilk ulaştıran site olmuştu. Yaptığımız haberin ardından sanal ortamdaki birçok haber sitesi bu gelişmeyi paylaşmıştır. Ardından forumlarda da öğretmenlerin en çok olumlu tepki gösterdiği bir eylem olmuş, bir çok farklı sendikaya üye öğretmen bu eyleminin haklılığına vurgu yaparak kendi sendikalarının tepkisini beklemeye geçmişti. Bu gelişmelerin ardından Eğitimiş Sendikası diğer tüm sendikalara da eylem çağrısında bulunmuş, kendi sendikasına üye olsun olmasın tüm eğitim çalışanları için dilekçe örneklerini ve kokartlarını okullara göndermişti. Yapılan açıklamada “Eğitim-İş olarak; 20-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Ücret Yoksa Nöbet de Yok” kokardıyla birlikte nöbet tutmama eylemine daha güçlü ve etkili bir katılımı sağlamak, eğitim emekçilerinin haklı taleplerinde birlikte hareket edilebileceğini göstermek amacıyla eğitim hizmet kolundaki sendikalara çağrıda bulunduk” denilmişti.

DEMOKRAT EĞİTİMCİLER SENDİKASI (DES)

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Eğitim ve Mali Sekreteri Yusuf Kenan Karataş, öğretmenlere okulların güvenliğiyle ilgili nöbet tutturulmasını ‘işgüzarlık’ ve ‘angarya’ olarak nitelendirerek tepki gösterdi.  Karataş, 13–17 Mayıs 2013 tarihleri arasında bir hafta süreyle uyarı amaçlı olarak ‘Eğitim İş’ sendikası tarafından başlatılan “Nöbetimi Tutuyorum, Ücretimi İstiyorum” eylemini desteklediklerini ve tüm öğretmenleri eyleme destek vermeye davet ettiklerini belirtti.

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI (AES)

AES’ten yapılan açıklama şu şekildedir: Okulların güvenlik sorunları giderek artarken öğretmen sorumluluğu, karşılaştığı riskler de çoğalmakta, branşa ve ders yüküne göre nöbetler eziyete dönüşmektedir. Mevcut disiplin yönetmeliği ve uygulamalarıyla (nöbetçi) öğretmen ve idareci kendi güvenliğini korumakta zorlanmaktadır. Güvenlik ve nöbet sorunu mutlaka disiplin düzenlemeleri ile birlikte değerlendirilerek çözülmelidir. Eğitim fakültelerinde okutulmayan “güvenlikçi” olma durumu, olanakları elveren okullarda bahçe ve girişlerde özel güvenlikçilere havale edilse de nöbetçi öğretmen tüm sorumluluğu yüklenmektedir.  AES okul nöbetlerine ilişkin yönetmeliğin öncelikle gönüllü ve mutlaka ücretli olmasını savunur. Zorunlu-ücretsiz çalıştırma şeklinin hukuki  adı ANGARYA dır.

 

EN ÇOK ÜYEYE SAHİP 3 SENDİKADAN SES YOK!

Başta “Genel Yetkili Sendika” Eğitim-Bir-Sen olmak üzere Türk Eğitim Sen ve Eğitimsen’in şu ana kadar öğretmenin “Nöbet Eylemi” ile ilgili her hangi bir açıklaması bulunmamaktadır. Fakat aldığımız duyumlar Türk Eğitim Sen’in şube ve temsilcilik düzeyinde üyelerine mesaj çekerek eylememe katılmamaları ve böyle bir eyleme katılmaları halinde her hangi bir şekilde kendilerini savunmayacakları yönünde tehdit dolu mesaj gönderdiği yönünde. Ayrıca bu sendikalara üye okul müdürlerinin eyleme katılmak isteyen öğretmenleri, üye olmadıkları bir sendikanın  eylemi oluşu nedeniyle yasal işleme tabi tutulacakları yönünde yanlış bilgilendirmeler yaparak öğretmenlerin dilekçeleri almadıkları ya da işleme koymadıkları yönünde gelen haberler üzerine Eğitimiş İstanbul 4 no’lu Şube Başkanı Maksut Balmuk kaleme aldığı yazıda “Okul müdürlerimiz kraldan daha kralcı olmayı bırakıp görevlerinin gereğini yapmaya davet ediyoruz. Hiçbir müdürün dilekçe almamak gibi bir hakkı da görevi de yoktur. Dilekçe vermek, idareye başvurmak kişisel hak olmanın yanında anayasal haktır…

… Okul müdürlerini uyarıyoruz eylem kırıcılığa soyunarak sendikal faaliyeti engellemeye yönelik tavır ya da davranışınızın bedeli ağır olur.” diye belirterek bir takım yanlış yönlendirmelerin önüne geçmeye çalışmıştır.

ÖĞRETMENLERİN “NÖBET EYLEMİ” NE YAKLAŞIMI

Üye oldukları sendikaların öğretmenin haklı olduğu nöbet angaryasına karşı tepkisiz kalmasına tepki gösteren öğretmenler birçok forumdaki yazılara ve yapılan haberlere gösterdiği tepki ortadadır. Öğretmenler bir an önce eylem birliğinin sağlanmasını beklemekle birlikte, nöbet konusunda atılan bu adımın öğretmenlik mesleğinin son zamanlarda planlı bir şekilde uğradığı yıpratma ve itibarsızlaşma çalışmalarına karşı sembolik bir anlamı olduğunu düşünmektedir. Öğretmenlerin verdikleri dilekçeyle iyi niyetlerini belirterek okul idarelerini gerekli tedbirleri almaya yönelik yaptığı uyarının ardından angarya gördükleri nöbet görevini sembolik olarak bir hafta boyunca yerine getirmeyecekleri 20-24 Mayıs tarihleri arasında hem diğer sendikaların hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce Eğitimiş Sendikası’nın gönderdikleri yazıya verecekleri cevabı merakla bekliyor olacağız.

egitimciyizbiz.com ÖZEL HABER

Günün Diğer Haberleri