Çalışma Bakanı: İşyerlerinde 5 Bin 960 Çocuk Çalışıyor

ÇOCUK - 2013-11-16 10:24:10

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılında yapılan teftişler sonucu işyerlerinde 5 bin 960 çocuğun çalıştığının tespit edildiğini bildirdi.

-Çalışma Bakanı, bu çocuklardan 43'ünün uygun işte veya çalışma sürelerine uyulmayan işyerlerinde çalıştığının tespit edildiğini belirterek, İş Kanununun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71'inci maddesine muhalefetten 51 bin 600 TL idari para cezası uygulandığını söyledi.

ANKARA (ANKA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılında yapılan teftişler sonucu işyerlerinde 5 bin 960 çocuğun çalıştığının tespit edildiğini bildirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bakanlığının, meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla yüksek standartlara sahip bir mevzuat alt yapısının oluşturulması için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.
Çalışma Bakanı, 2012 yılında yapılan teftişler sonucu işyerlerinde 5 bin 960 çocuğun çalıştığının tespit edildiğini ifade etti. Bakan Çelik, bu çocuklardan 43'ünün uygun işte veya çalışma sürelerine uyulmayan işyerlerinde çalıştığının tespit edildiğini belirterek, "Çalıştırılmaktan alıkonulması için valiliklere durum hakkında gerekli yasal işlemin yapılması bildirilmiştir" dedi.
Bakan Faruk Çelik, işverenler hakkında 4857 sayılı İş Kanununun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71'inci maddesine muhalefetten
aynı Kanunun 104'üncü maddesine göre 51 bin 600 TL idari para cezası uygulandığını kaydetti.
Hazırlanan teftiş programlarının uygulanmasında görevlendirilen müfettişler tarafından yapılan denetimlerde, çocuk işçiliğinin önlenmesini sağlamak için gerekli özen gösterildiğini ve bu konudaki mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli yaptırımların uygulanmakta olduğunu ifade eden Çalışma Bakanı, "Diğer taraftan bu konuda gelen ihbarlar anında değerlendirilerek işyerlerinde çocuk çalıştırılması engellenmektedir.2002-2013 yılları arasında meydana gelen iş kazalarında yaşanan ölümler sonucunda denetleme ihmali ile soruşturma geçirerek görevinden alınmış olan kamu görevlisi bulunmamaktadır" dedi. (ANKA)
(MG/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri