Önümüzdeki Aylarda İşsizlikte Mevsim Etkileri Sebebiyle Bir Artış Görülecek

EKONOMİ - 2013-11-16 01:05:42

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki aylarda işsizlikte mevsim etkileri sebebiyle bir artış görüleceğini belirterek, "Bugünkü işsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden daha düşük. Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek" dedi.

-Ekonominin son 12 ayda yaklaşık 600 bin, 2009 başından beri 6 milyondan fazla istihdam yarattığını vurgulayan Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemi ile son 16 ayda 240 bin kişilik istihdam öngören teşvik belgesi düzenlendiğini kaydetti.

-Bakan Çağlayan, son 10 yılda kadınların işgücüne katılım oranının 10 puan yükseldiğini vurguladı.

ANKARA (ANKA) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki aylarda işsizlikte mevsim etkileri sebebiyle de bir artış görüleceğini vurguladı. Bugünkü işsizlik oranının pek çok AB ülkesinden daha düşük olduğunu dile getiren Çağlayan, "Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri'ne yönelik yazılı açıklama yaptı. İşsiz sayısının Ağustos döneminde geçen yıla göre 361 bin kişi artarak 2 milyon 806 bin kişiye yükseldiğine dikkat çeken Çağlayan, işsizlik oranının ise yüzde 9.8 seviyesinde olduğunu vurguladı. Son aylarda küresel gelişmelerin etkisi ve iç talebin de durgunlaşması ile istihdam yaratma hızında bir miktar gerileme yaşandığına dikkat çeken Çağlayan, bu verilerin daha önce OVP çalışmasına yansıtılmış olduğunu belirtti.

-"İŞSİZLİK ORANLARI MEVSİM ETKİLERİ SEBEBİYLE ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DA ARTIŞ GÖSTERECEK"-

Önümüzdeki aylarda işsizlikte mevsim etkileri sebebiyle de bir artış göreceklerini belirten Çağlayan şunları kaydetti:
"Talep koşullarındaki değişim de istihdam piyasası üzerinde etkisini gösteriyor. Bugünkü işsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden daha düşük. Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek. Bilindiği gibi, Ulusal İstihdam Stratejisi de bunu hedefliyor. Biz ise Ekonomi Bakanlığı olarak öncelikle yurtiçi üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik geliştirilen yeni teşvik sistemi vasıtasıyla ve buna paralel şekilde mal ve hizmet ihracatımızı artırmaya yönelik politikalarımız ile Türkiye istihdam piyasasını iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Sadece yeni teşvik sistemi ile son 16 ayda 240 bin kişilik istihdam öngören teşvik belgesi düzenlendi. Mal ve hizmet ihracatındaki artış da; istihdamı olumlu etkileyen faktörler arasında."

-"SON 12 AYDA EKONOMİ 600 BİN İSTİHDAM YARATTI"-

TUİK tarafından açıklanan Ağustos ayı istihdam verilerine göre, son 12 ayda ekonominin yaklaşık 600 bin istihdam yarattığını ifade eden Çağlayan, "2009 başından, yani krizin en kötü günlerden bu yana toplamda 6 milyondan fazla istihdam artışı oldu. Avrupa'da işsiz sayısında 4 milyon artış varken, bizde bundan daha fazla istihdam artışı var. Toplam istihdam hacmimiz 26 milyon civarında" dedi.

-"SON 10 YILDA KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI 10 PUAN YÜKSELDİ"-

Geçen ay yüzde 51.7 olan işgücüne katılım oranının yüzde 51.6 olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan açıklamalarına şöyle devam etti:
"Kadınlarda işgücüne katılma oranı ise yüzde 31.3. Özellikle kadınlarda işgücüne katılım oranının son 10 yılda 10 puan yükseldiğini görüyoruz. OECD ortalamalarına yaklaşan bir katılım söz konusu. Bugün Bakanlığımızda Sahraaltı Afrika müşavirlerimizle buluşuyoruz. Sahraaltı Afrika, Türk ihracatçıları için büyük potansiyel vadeden bir Pazar. Bu bölgeye ihracat ve yatırımlarımızın artması hem büyümemiz, hem istihdamımız için önem arz ediyor."(ANKA)
(HGS/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri