Bakan Avcı: Yeni Türk Okulları 3 Bakanlığın Himayesinde, Sivil Olarak Sürdürülür

Bakan Avcı: Yeni Türk Okulları 3 Bakanlığın Himayesinde, Sivil Olarak Sürdürülür

EĞİTİM - 2015-01-29 11:04:45

ESKİŞEHİR(ANKA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki Türk okullarının çok büyük bir bölümünün AK Parti hükümetlerinin de himayesinde geliştiğini belirterek bu okullar için yapılacak yeni düzenleme hakkında, “Bunun bir sivil yapılanma içerisinde tabi devletin de himayesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Dışişleri Bakanlığı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yani hükümetin himayesinde ama sivil bir girişim olarak bu hizmetler sürdürülür, yeni okullar açılır” diye konuştu.

Bakan Avcı, Eskişehir’deki temasları kapsamında Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nun açılışını gerçekleştirdi. Burada bir konuşma yapan Avcı, Eskişehir’de hizmete açılan her kurumun, yapılan her hizmetin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Açılışı yapılan merkezin sadece bir eğitim alanı olarak değil aynı zamanda bir sosyal etkileşim mekanı olarak hizmete sunulduğunu söyleyen Bakan Avcı, merkezin ilk binasının 1961’de yapıldığını ve 30 yıl boyunca mevcut bina ve ek binalarda hizmet verdiğini anımsatarak, yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

-“HALK EĞİTİM MERKEZLERİ YILIN HER DÖNEMİNDE FAALİYET GÖSTEREBİLİR”-

 

Eğitimin belli bir yaşla sınırlı olmadığını söyleyen Avcı, bakanlık bünyesinde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün bulunduğunu ve Genel Müdür Mustafa Kemal Biçerli’nin de açılışta yer aldığını aktardı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın formal eğitim çağı dışında kalan vatandaşlara yönelik hizmetlerini organize etmek için böyle bir genel müdürlüğü olduğunu kaydeden Avcı, “Gerçekten bütün dünyada takdir edilen çalışmalar yapılıyor bu genel müdürlük bünyesinde. Halk eğitim merkezlerinde onlarca, yüzlerce kurslarda çok farklı ilgi alanlarına yönelik kurslarda sertifikalar veriliyor ve gerçekten insanlarımız buradaki eğitimlere de büyük rağbet gösteriyorlar. Sayın Genel Müdürümüze bu vesileyle huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan Avcı açılış kurdelesini kesmesinin ardından halk eğitim merkezine girerek atölyeleri gezdi ve kursiyerlerle sohbet etti.  Bir kursiyerin, atölyelerde verilen eğitimlerin kendileri için bir terapi gibi olduğunu ve yaz aylarında da açık olmasını istemesi üzerine Bakan Avcı, merkezin yılın her döneminde açık olabileceğini ifade etti. Açılışa Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da katıldı.

 

-“ATAMALARDA YAŞ ŞARTINI 28 ŞUBAT MAĞDURLARI İÇİN KALDIRDIK”-

 

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Avcı, öğretmen atamalarına ilişkin kontenjanların belirlendiğinin hatırlatılması ve konuya ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı:

“Bugün internet sitemizden açıklandı zaten, bunlar nasıl belirleniyor? İhtiyaçlara bakıyoruz Türkiye genelinde hangi branştan ne kadar açığımız var, hangi illerde o branşlarda en çok açık var, onlara bakıyoruz ve ona göre dengeli bir biçimde branşlar arasında elimizdeki kadroları dağıtmaya çalışıyoruz. Bu yıl biliyorsunuz Resmi Gazete’de bugün yayınlanan yönetmelikte yaptığımız değişiklikle yaş sınırı şartını da kaldırdık, daha önce kırk yaşın altında olma koşulu vardı müracaat edebilmek için, şimdi yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle o koşulu da kaldırdık, kırk yaş şartı yok. Buna niye ihtiyaç duyduk? Özellikle 28 Şubat döneminde KPSS’yi kazandıkları halde veya atanma hakkı kazandıkları halde veya müracaat ettikleri halde o günün koşullarında bu hakları ellerinden alınan öğretmen adayları da bu atama döneminde bundan yararlanabilsinler, eğer koşulları tutuyorsa şartları tutuyorsa onlar da müracaat edebilsinler diye o yönetmelik maddesini de kaldırdık.”

 

-“AK PARTİ HÜKÜMETLERİNİN DE HİMAYESİNDE GELİŞMİŞ KURUMLAR”-

 

Yurt dışındaki okullara yönelik çalışmalara ilişkin sorulan bir soruyu da cevaplandıran Avcı, konuyla ilgili bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunum yaptığını anımsattı. 160 ülkede faaliyetlerini yürüten bir takım kurumlar ve kurslardan söz ettiklerini söyleyen Avcı, “Dolayısıyla her birinin kendine göre özel şartları vardır, kuruluş koşulları vardır, bunların çok büyük bir bölümü özellikle son 10-12 yılda AK Parti Hükümetlerinin de himayesinde gelişmiş kurumlardır. Dolayısıyla şimdi en son Sayın Cumhurbaşkanının Afrika ziyaretinde olduğu gibi ülkelerin yetkilileri bu konularda bizden tekrar tezkiye talebinde bulundukları zaman kendilerine Milli Eğitim Bakanlığımızın veya sivil toplum kuruluşlarımızın bu hizmetleri layıkıyla yerine getirebileceğini bunun için hazırlıklarımızın tamam olduğunu söylüyoruz, Sayın Cumhurbaşkanı da orada ifade ettiler zaten. Bu hazırlıklarımız tamamlandıktan sonra bunun bir sivil yapılanma içerisinde tabi devletin de himayesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Dışişleri Bakanlığı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yani hükümetin himayesinde ama sivil bir girişim olarak bu hizmetler sürdürülür, yeni okullar açılır” diye konuştu.

 

-“İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAKANLAR KURULUNDA NİHAİ ŞEKLİNİ VERİR”-

 

Yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı elçilikler bünyesinde faaliyet gösteren 66 okul olduğunu kaydeden Avcı, “İlk, orta, lise türünde. Onları da içine alacak şekilde yurtdışındaki bütün eğitim veren kurumların eğitim amaçlarına uygun davranacakları bir yapıya kavuşturulmaları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, yapacağız” dedi.

Avcı, bir gazetecinin Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı yurt dışındaki okulların sayısının arttırılıp arttırılmayacağına ilişkin sorusunu ise şu şekilde cevaplandırdı:

“Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan, bugüne kadar elçilikler bünyesinde faaliyet gösteren okulların da sayısı artacak. Çünkü pek çok ülkede biliyorsunuz yeni büyükelçilikler açtık, pek çok ülkede özellikle Afrika açılımı nedeniyle Afrika’da çalışan Türk vatandaşlarının da sayısında artışlar oldu. Tabi sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil talep eden herkese nitelikli eğitim vermek üzere bu düzenlemeyi yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulunda nihai şeklini verir size de daha ayrıntılı açıklama yaparız.” (ANKA)

(HM/OLÇ)

Günün Diğer Haberleri