Sendika Kararıyla Nöbet Tutmayan Öğretmene Ceza Verilemez

Bir görüş yazısı da Tokat Maarif Müfettişleri Başkanlığından geldi.

SENDİKA - 2015-01-19 16:56:46

Eğitim İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hikmet Pala Gönen İlçe  Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara gönderdiği ve nöbet tutmayan öğretmenin asli görevini yerine getirmediği ve cezai işlem yapılması yönündeki yazısına Burdur Maarif Müfettişleri Başkanlığından sonra bir görüş yazısı da Tokat Maarif Müfettişleri Başkanlığından geldi.

Hikmet Palan'nın sorusu ve Tokat Maarif Müfettişleri Başkanlığının verdiği cevap;

 HİKMET PALA Gönen Milli Eğitim Müdürlüğü Okul müdürlüklerine gönderdiği 07/01/2015 tarih ve 166023 sayılı Nöbet Görevi konulu yazısında şunları belirtmektedir: Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde ve Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 91 maddesinde "Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır." "Bu itibarla nöbet görevi öğretmenin asli görevi sayılır.Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyenler asli görevlerini de yerine getirmemiş sayılacaklardır." Eğitim-İş sendikası, nöbet tutmama eylemi yapmaktadır. Sendika MYK'sının bu konuda kararı bulunmaktadır. Sendikanın 26/12/2014 tarih ve 146 sayılı kararı gereği öğretmenler okullarına önceden dilekçe vererek nöbet tutmayacaklarını belirtmekte ve 12 Haziran 2015'e kadar nöbet tutmayacaklarını ifade etmektedirler. Sendikanın kararı ve Gönen MEM'in sözkonusu resmi yazısı ışığında Nöbet Tutmayan öğretmenlere ceza verilebilir mi? Saygılarımla.. 18.01.2015

 Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 22.5.2013 gün ve E: 2009/1063, K: 2013/1998 sayılı kararıyla, iç hukuk hükmündeki uluslararası sözleşmelerin yasalarla çelişmesi durumunda sözleşme hükümlerinin öncelikli uygulanacağını kurala bağlayan Anayasa'nın 90/son maddesi uyarınca AHİS'in örgütlenme özgürlüğünü koruyan 11.maddesini ve AHİM kararını esas alarak iş bırakan memura ceza verilemeyecegine hükmetmiştir.


Danıştay İDDK: Sendikal iş bırakma eylemine ceza verilmez kararından sonra;
 Milli Eğitim Bakanlığı, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sorduğu bir soruya verdiği yanıtta, eski görüşlerini değiştirdi ve sendika çağrısına uyarak o gün işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmemesi gerektiğini belirtmiştir.
 
Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin de sendikal faaliyetlere katılanlar hakkında disiplin soruşturması açılamayacağı ve disiplin cezası uygulanamayacağına dair kararları bulunduğu gibi, MEB’in 27.02.2012 tarih ve 17848 sayılı sendika eylemi konulu yazısında, sendikal faaliyetlere katılımın özür olarak kabul edilmesi, disiplin soruşturması ve ceza uygulaması yapılmaması, gerektiği değerlendirilmektedir. 

Yazının adresi:http://tokat.meb.gov.tr/teftis/detay2.aspx?yazi=6401

 

Burdur Maarif Müfettişleri Başkanlığının yazısı:http://www.egitimhaberci.com/haber-34265-sendika_karariyla_nobet_tutmayan_ogretmene_ceza_verilebilir_mi.html

Günün Diğer Haberleri