Alan Değişikliği Uzak

​İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün ‘Alan Değişikliği’ ile ilgili resmi yazısına göre, başvurular 1-5 Aralık tarihleri arasında alınacak ve atamalar 8-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

EĞİTİM - 2014-11-27 10:20:08

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün ‘Alan Değişikliği’ ile ilgili resmi yazısına göre, başvurular 1-5 Aralık tarihleri arasında alınacak ve atamalar 8-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

Ancak eğitim camiasının uzun süredir beklediği alan değişikliği, beklenildiği gibi geniş çaplı olmayacak. İlgili yazıya göre, 2013 yılında Danıştay’ca yürütmesi durdurulan il içi ve il dışı alan değişikliği üzerine yaşanan mağduriyetler giderilecek.

4+4+4 eğitim sistemine geçilmesinin akabinde Bakanlık, Sınıf Öğretmenlerine ,Teknoloji Tasarım ve Zihinsel Engelliler alanlarına geçiş hakkı vermişti . Yanlış hesap Bağdat’dan döner hesabı, Danıştay 2013 yılında anılan atamaların yürütmesini durdurunca, bu kez de yeni mağduriyetler ortaya çıkmıştı. MEB bu mağduriyetleri giderebilmek adına , alan değişikliği ataması iptal olan öğretmenleri , hizmet içi eğitim ile yetiştirme yoluna giderek öğretmenine sahip çıkmıştı.

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün, Zihinsel Engelliler ve Teknoloji Tasarım alanlarında hizmet içi eğitimi almış öğretmenlere, alan değişikliği hakkı vermiş olması olumlu olmakla birlikte sadece belirtilen alanlara geçiş hakkı verilmesi kanaatimizce eksik bir uygulama olmuş ve beklentilere çare olmamıştır. Şöyle ki; bir zamanlara sadece yan alan ile, alan değişikliği yapılabilmişken 4 yıllık fakülte bitirerek , kendisine bilgi katan ,tecrübe edinen öğretmene geçiş hakkı verilemeyerek adeta cezalandırılmıştır.Ayrıca mezuniyet alanı farklı, atandığı alan farklı öğretmene de bu haktan faydalanması sağlanabilmeliydi. Diğer taraftan daha önceki uygulamalarda da yapılabildiği gibi, alan değişikliği ile mutsuz olmuş,pişman olmuş öğretmene tekrar geri dönüş yolu açılabilmeliydi.

Yapılacak alan değişikliğinin kısıtlı olmuş olması ,40 bin öğretmen ataması ile veya illerdeki öğretmen doluluk oranları ile izah edilemez. Zira 8.sınıflar , içinde olduğumuz eğitim öğretim yılında ile 30 ders saati eğitim görmekte olup ,bu rakam önümüzdeki eğitim öğretim yılında 35 ders saati olacaktır. Kaldı ki şu an acemice yürütülen TEOG yetiştirme kurs saatleri Ekim 2014 norm güncelleme döneminde kurum normuna dahil edilebilirdi.

Öte yandan belirtilen alanlara Zihinsel Engelliler ve Teknoloji Tasarım Öğretmeni atamalarının, hizmet puanı ile yapılacak olması, bu eğitimi almış herkesin atanamayacağını göstermektedir. Yani , atamalar sadece münhal bulunan norm kadar olabilecektir. Oysa mahkeme kararı öncesinde, hizmet içi eğitime alınanların neredeyse tamamı alan değişikliği yapmıştı.Keza, alan değişikliklerinin hizmet puanı ile yapılıyor olması düşündürücü olup Bakanlığımızın bundan sonraki süreçte , bu geçişleri hizmet içi eğitim sonundaki yazılı sınavda alınacak puanla veya bir Alan Bilgisi Sınavı yapabilirse ,kim alanında iyi ise onun atanmasının önünü açmış olacaktır.

Yine 2013/2014 eğitim öğretim yılı sonunda kapatılan, Öğretmen Liselerindeki ve Sağlık Meslek Liselerindeki alan öğretmenlerinin girebileceği dersler, Talim Terbiye Kurulunca düzenlenmiş olsa da , seçmeli hale getirilen ve YGS sınavlarında kıymeti bulunmayan bu derslerin neredeyse hiç tercih edilmez olmuş olması bu öğretmenlerin alan değişikliğini zorunlu kılmaktadır.

Alan değişikliği yapabilecek öğretmenlerimize, hayırlı olsun demekle birlikte ,Talim Terbiye Kurulu Kararı ile ,Zihinsel Engelliler, Görme Engelliler ,İşitme Engelliler Öğretmenlerinin ,Özel Eğitim Öğretmeni adı altında birleştirilmiş olması ,hizmet içi eğitim ile yeterli kalınmayarak Brail veya işaret dili öğrenmelerini gerektiğini salık veririz. Öte taraftan yönetici konumundaki öğretmenlerimizin ,kendi okullarında Teknoloji Tasarım veya Özel Eğitim Öğretmenliği münhal kadrosuna atanmaları durumunda yöneticilik kadrosundan düşüp düşmeyecekleri ise soru olarak karşılarındadır.

Saygılar

(sokaksavcs@gmail.com)

Sokak Savcısı / GAZETEKAMU / 

Günün Diğer Haberleri