Eğitim İş Genel Başkanı Demir: Emek Üzerindeki Vergi Yükü Azaltılmalı

Eğitim İş Genel Başkanı Demir: Emek Üzerindeki Vergi Yükü Azaltılmalı

SENDİKA - 2014-11-24 12:56:14

-Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması için asgari ücretten vergi alınmamasını, 1. vergi dilimi olan yüzde 15’lik vergiye tabi limitin 11 bin TL’den, 22 bin TL’ye yükseltilmesini istediklerini vurgulayarak, Türkiye genelinde 24 Kasım – 10 Aralık 2014 tarihleri arasında stantlar kurarak imza kampanyası başlatacaklarını bildirdi.

ANKARA(ANKA) - Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması için asgari ücretten vergi alınmamasını, 1. vergi dilimi olan yüzde 15’lik vergiye tabi limitin 11 bin TL’den, 22 bin TL’ye yükseltilmesini istediklerini vurgulayarak, Türkiye genelinde 24 Kasım – 10 Aralık 2014 tarihleri arasında stantlar kurarak imza kampanyası başlatacaklarını bildirdi.

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretliler başta olmak üzere ücretli çalışanların üzerinde ağır bir vergi yükü bulunduğunu belirterek, “Türkiye’de gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte iki ücretliler tarafından ödenmektedir. Türkiye’de gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücretliler oluşturmaktadır. Dolaylı vergilerin ağırlığından dolayı da Türkiye’deki vergi sistemi adaletsiz bir yapıya sahiptir. Çünkü dolaylı vergiler, yükümlünün gelirini ve kişisel konumunu dikkate almamakta ve daha başlangıçta gayri adil özellikler taşımaktadır. Toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70’lere ulaşan dolaylı vergiler çalışanların vergi yükünü daha da artırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

-“KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE GERİ ALINIYOR”-

Türkiye'de vergi alanında gerçek anlamda yapılacak bir reformun, ancak ücretliler aleyhine var olan bu çarpık yapının değiştirilmesiyle mümkün olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Kamu çalışanlarına gerçek enflasyonun çok altında yapılan yüzde 3’lük zamlar, uygulanan vergi taban limitleriyle ilgili düzenlemelerin çalışanların aleyhine olması nedeniyle vergi oranlarının özellikle yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükselmesi aşamasında yapılan artıştan fazla vergi kesintisi söz konusu olmakta, bu da kamu çalışanlarının alım gücünü her geçen gün biraz daha düşürmektedir. Yani “kaşıkla verip kepçeyle geri alınmaktadır. Eğitim-İş olarak emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması için asgari ücretten vergi alınmamasını, 1. vergi dilimi olan yüzde 15’lik vergiye tabi limitin 11 bin TL’den, 22 bin TL’ye yükseltilmesini istiyoruz. Bunun için Türkiye genelinde 24 Kasım – 10 Aralık 2014 tarihleri arasında stantlar kurarak imza kampanyası başlatacağız. 15 Aralık Pazartesi günü ise toplanan imzaları Maliye Bakanlığı’na sunacağız.” (ANKA)

(AR/ORH)

Günün Diğer Haberleri