FAKİR BAYKURT’U ÖLÜMÜNÜN 15. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ

FAKİR BAYKURT’U ÖLÜMÜNÜN 15. YILDÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ

SENDİKA - 2014-10-12 00:01:49

Öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, Cumhuriyet devrimlerinin yılmaz savunucusu, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt’un, ölümünün üzerinden 15 yıl geçtiBaskı ve zulme karşı direncin temsili olmuş, devrimci öğretmen mücadelesinin öncüsü Fakir Baykurt’u sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Fakir Baykurt, yorulmaz bir öğretmen, örgütlenmeci, aydınlanmacı. Sanatı emek için, emekçiler için bir araç durumuna getirirken sanatın ilkelerinden ödün vermemenin, ona yeni kurallar katmanın da bir örnekleyicisiydi. Daha öğrencilik yıllarında, Köy Enstitüsü’nün dergisine şiirler yazmaya başlamıştı (1946), ardından öyküleri ve romanları geldi.

Yazdığı seksene yakın kitabıyla Türkiye gerçeğini en çıplak biçimiyle yazıya, edebiyata döktü. Romanlarına yansıyan muhalifliğini hayatına da taşımayı bilen Fakir Baykurt, TÖS’te verdiği mücadele nedeniyle sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. 1971 askeri darbesinin ardından da uzun süre tutuklu kaldı.

Eğitim-İş olarak; günümüz sendikal hareketinin TÖS ve Fakir Baykurt’tan daha öğrenecek çok şeyi olduğuna inanıyoruz. TÖS’ün tarihsel mirasına sahip çıkarak, sendikal mücadeleyi hak ettiği yere getirme kararlılığımızı ifade ediyor; Fakir Baykurt’u ölümünün 15. yıldönümünde, saygı ve sevgiyle anıyoruz.

             MERKEZ YÖNETİM KURULU

Günün Diğer Haberleri