İzinsiz Öğrenim Yerlerinden Ayrılan Öğrencilerin Resmi Bursları Kesilecek

İzinsiz Öğrenim Yerlerinden Ayrılan Öğrencilerin Resmi Bursları Kesilecek

EĞİTİM - 2014-10-02 20:03:29

-Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliğe göre, resmi burslu öğrenciler, öğrenim yerlerinden ayrılışlarını ve dönüşlerini yurt dışı temsilciliğine bildirmek zorunda olacaklar. İzin almadan, bulunduğu ülkedeki resmi ve hafta sonu tatilleri ile akademik tatiller haricinde, öğrenim yerinden ayrılan resmi burslu öğrencilerin izinsiz oldukları süre zarfında bursları kesilecek.

ANKARA(ANKA) - Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliğe göre, resmi burslu öğrenciler, öğrenim yerlerinden ayrılışlarını ve dönüşlerini yurt dışı temsilciliğine bildirmek zorunda olacaklar. İzin almadan, bulunduğu ülkedeki resmi ve hafta sonu tatilleri ile akademik tatiller haricinde, öğrenim yerinden ayrılan resmi burslu öğrencilerin izinsiz oldukları süre zarfında bursları kesilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere resmî burslu statüde lisans ve lisansüstü öğrenim görmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığınca sınavla yurt dışına gönderilenler ile kendi hesaplarına özel öğrenci statüsünde ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenim gören ya da bu öğrenim seviyelerine hazırlık amacıyla dil öğrenimi gören Türk öğrencileri kapsayacak.

Yurt dışında resmî burslu statüde öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerden daha önceki öğrenimlerinden dolayı veya herhangi bir nedenle mecburi hizmetle yükümlü olanlar, öğrenime başlamadan önce mecburi hizmetini yaptığını, parasal karşılığını ödediğini, taksitle ödemede anlaştığını belgelendirmek zorunda olacak. Resmi burslu statüde öğrenime başlayanlardan mecburi hizmetle yükümlü olduğu tespit edilenlerin resmi bursluluk hakları iptal edilecek. Öğrenimlerine başarı ile devam ettiklerini belgelendiremeyen öğrencilere yurt dışı temsilciliklerince herhangi bir öğrenci belgesi düzenlenmeyecek.

-RESMİ BURSLU ÖĞRENCİLER, ÖĞRENİM YERLERİNDEN AYRILIŞLARINI TEMSİLCİLİKLERİNE BİLDİRECEKLER-

Resmî burslu öğrencilerin öğrenim planları, öğrenim gördükleri ülke, kurum ve alanların değiştirilmesi konularında Milli Eğitim Bakanlığı’nın ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşun izni alınacak. Bu değişikliklerde dönem kaybı olmaması esas olacak. Ancak değişikliğin zorunlu görüldüğü hallerde, en fazla iki dönemlik kayba izin verilebilecek.

Resmî burslu öğrenciler, öğrenim yerlerinden ayrılışlarını ve dönüşlerini yurt dışı temsilciliğine bildirmek zorunda olacaklar.  İzin almadan, bulunduğu ülkedeki resmî ve hafta sonu tatilleri ile akademik tatiller haricinde, öğrenim yerinden ayrılan resmî burslu öğrencilerin izinsiz oldukları süre zarfında bursları kesilecek.

Resmî burslu öğrencilerden yurt içinde dil öğrenimi görenlere öğrenimleri süresince; izinli olarak ya da tez çalışması yapmak üzere aynı yıl içinde aralıklı olarak toplam altmış günden fazla yurt içinde kalanlara, yurt içinde kaldıkları altmış birinci günden itibaren yurt dışındaki öğrenim kurumlarına dönene kadar yurt içi aylığı ödenecek.

-MEVZUATA AYKIRI HAREKETLERDEN DOLAYI İLİŞİK KESME HALLERİ-

Yurt dışında öğrenimde bulunan öğrencilerden; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya öğrencilik onuruna yakışmayan harekette bulunanların, mevzuata göre ülke için zararlı sayılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu çeşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin, öğrenim gördüğü kurumun kurallarına aykırı hareketlerinden dolayı öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenlerin, bölgesinde bulunduğu yurt dışı temsilciliğinin talimatını dinlememekte ısrar edenlerin, akademik çalışmalarını engelleyici nitelikte gelir getirici bir işle meşgul olanların, bulundukları ülke kanunlarına göre suç teşkil eden fiil ve hareketlerden dolayı haklarında mahkûmiyet kararı verilenlerin, Yönetmelik hükümlerine ve yüklenme senedi/taahhütname esaslarına aykırı hareket edenlerin yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum ve kuruluşça öğrencilikle ilişikleri kesilecek.

Öğrenimlerine başarı ile devam ettikleri halde askerlikle ilgili kanunlarda belirlenen yaş sınırı sonuna gelenlerin öğrencilikle ilişikleri kesilecek.

-İŞ VE İŞLEMLER ELEKTRONİK ORTAMLARDA DA YÜRÜTÜLEBİLECEK-

Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemler elektronik ortamlarda da yürütülebilecek.  Bu Yönetmeliğin yayımlanma tarihinden sonra öğrenim giderleri kurumları tarafından karşılanan öğrencilerin dosyaları, Bakanlığın belirleyeceği plan çerçevesinde adına öğrenim görülen kurum ve kuruluşlara devredilecek.  Dosyaların devir tarihinden itibaren öğrencilerin iş ve işlemleri, adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşlarca yapılacak. Öğrencinin atanması veya ilişiğinin kesilmesi halinde Bakanlığa bilgi verilecek. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. (ANKA)

(AR/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri