Abd'li Yetkililer: Koalisyona Katılmak İçin Tezkere Onayı Ön Koşul Ama Türkiye'nin Ne Yapacağı Belli Değil

Abd'li Yetkililer: Koalisyona Katılmak İçin Tezkere Onayı Ön Koşul Ama Türkiye'nin Ne Yapacağı Belli Değil

DÜNYA - 2014-10-01 14:15:31

-Wall Street Journal,  TBMM’nin tezkereyi görüşmeye hazırlandığına dikkat çekerek “ABD yetkilileri, son gelişmelere ihtiyatlı bir reaksiyon gösterdi. Parlamentonun onayı, Türkiye’nin, İslam Devleti karşıtı ABD’nin liderliğinde koalisyona katılması için bir ön koşul olsa da onayın tek başına politikayı değiştirmeyeceğini de belirtiyorlar” diye yazıyor.

NEW YORK(ANKA) – TBMM’nin Türk hükümetine sınır ötesi askeri operasyonları gerçekleştirme olanağını sağlayan tezkereyi görüşmeye hazırlandığına dikkat çeken Wall Street Journal gazetesi,  ABD yetkililerinin son gelişmelere ihtiyatlı bir tutum sergilediğini belirtiyor. Gazeteye göre, ABD’li yetkililer, “Parlamentonun onayı, Türkiye’nin, İslam Devleti karşıtı ABD’nin liderliğinde koalisyona katılması için bir ön koşul olsa da onayın tek başına politikayı değiştirmeyeceğini” de ifade ediyorlar.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal,  Türk hükümetinin nasıl hareket edeceği konusundaki spekülasyonlara işaret ettiği haberinde “Türkiye’nin işbirliğinin sağlanmasının geçen hafta BM toplantılarında ABD diplomasisin başlıca bir odağı idi” diyor. Gazete şöyle devam ediyor:

“ABD yetkilileri, son gelişmelere ihtiyatlı bir reaksiyon gösterdi. Parlamentonun onayı, Türkiye’nin, İslam Devleti karşıtı ABD’nin liderliğinde koalisyona katılması için bir ön koşul olsa da onayın tek başına politikayı değiştirmeyeceğini de belirtiyorlar. Bir ABD yetkilisi de ‘Bu konuda ne istikamete gideceklerini hiç kimse söyleyemez’ dedi.”

-“ONAYIN ANKARA’NIN HEMEN HAREKETE GEÇECEĞİNİN HABERCİSİ OLMASI BEKLENMİYOR”-

WSJ, tartışmaların Türk tankları ve zırhlı araçların Kobani kentine yakın tepelere konuşlandırıldığı bir arada yaşandığına işaret ettiği haberinde “Parlamento’dan sınır ötesi askeri operasyonlar için onay sağlanması,  Suriye’nin kuzeyinde BM destekli bir uçuşa yasak bölge için anlaşma sağlanmadan asker gönderme konusunda tereddüt eden Ankara’nın hemen askeri eylem için hareket geçeceği habercisi olması beklenmiyor” da diye yazıyor.

-“DAHA AGRESİF TUTUM OLACAĞI YÖNÜNDE İŞARET YOK”-

Haberde ayrıca New York merkezli risk danışmanlık şirketi Teneo Intelligence icra direktörü Wolfgango Piccoli’nin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türk kuvvetlerine,  ABD’nin liderliğindeki koalisyonun Suriye ve Irak’taki IŞİD mevzillerine hava baskınlarına katılmak gibi daha agresif bir tutum talimatını vereceğine ilişkin bir işaret bulunmadığı” sözleri aktarılıyor.

Buna karşın genişletilmiş bir yetkinin Türkiye’nin harekete geçmesine hukuki engelleri kaldıracağını belirten gazete, “Yetkililer, Türkiye’nin İslam Devleti karşıtı kampanyasındaki rolünün kapsamının, ülkenin güvenlik kaygılarına ve ABD’nin radikal grubuna karşı dar odaklı operasyonu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı devirmeye yönelik önlemleri içerecek biçimde genişletip genişletmeyeceğine bağlı olduğunu söylediler” diye yazıyor. (ANKA)

(CN/ÖZK) 

Günün Diğer Haberleri