40 Bin Öğretmenin Maaş ve Hakları

40 bin öğretmen atamasının ardından 22 Eylül’den itibaren öğretmenler görevlerine başlayabilecektir. Yeni başlayacak öğretmenlerin maaş durumları ve diğer haklarını aşağıda yayımlıyoruz.

EĞİTİM - 2014-09-22 18:24:12

İlk Maaşlar 15 Ekim’de: 22 Eylül tarihi itibariyle göreve başlayacak öğretmenler ilk maaşını 15 Ekim’de alacak. 22 Eylül-15 Ekim arası 23 günlük maaş 1630 TL ve Ekim ayı maaşı: 2135 TL olmak üzere 3765 TL alacaklar.

Eğitime Hazırlık Ödeneği:Öğretmenlere her sene eğitim-öğretime hazırlık ödeneği verilmektedir. 2014 yılı için belirlenen miktar 850 TL’dir. Eylül ayında görevde olanlar ve yeni başlayacak öğretmenlere bu ödeme 30 Eylül’e kadar yapılacak. 2015 yılında da ödenek 950 TL olarak verilecek.

22-30 Eylül arası Eylül Ek Dersi:22 Eylül’den itibaren göreve yeni başlayacak öğretmenlere ek ders ücreti yazılmaya başlanacak. Eylül ayında 7 günlük ek ders ücreti alacak öğretmenlere yaklaşık 189 TL ile 252 TL arasında ödeme yapılacak. Söz konusu ek ders ödemeleri 4-8 Ekim arası yatırılacak.

Promosyon Ücreti: 2014 Eylül öğretmen alımlarında atanan 40 bin öğretmen, göreve başladıktan sonra okullarına dilekçe vererek “Banka Promosyonu” ücretini talep edebileceklerdir. Kurumun anlaşma yaptığı promosyon tarihi ve anlaşma yılı, miktarına göre göreve yeni başlayan öğretmenlere de banka promosyon ödemesi yapılmaktadır.

Sendika Üyeliği ve Yardımı:11 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazetedeki düzenlemeye göre aday memurlara ve 399’a tabi personellere sendikalara üyelik yolu açılmıştır. Göreve yeni başlayacak olan öğretmenler, sendikalara üye olabilecektir. Sendikaya üye olan memurlara yılda 4 defa 45 TL toplu sözleşme ikramiyesi ödenmektedir. Sendikaya üye olan öğretmenlere Ekim ayında 45 TL toplu sözleşme ikramiyesi yatırılacak.

Aile Yardımı:Evli olan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilmektedir. Aile yardımı, eş ve çocuk için ayrı ayrı ödenmektedir. Evli olup da eşi çalışmayan öğretmenler ile çocuğu olan öğretmenler dilekçeyle başvurarak eş ve çocuk yardımından faydalanabilirler.

Yabancı Dil Tazminatı:Devlet memurlarının, yabancı dil tazminatı alabilmesi için YDS'ye girmesi gerekmektedir. Sınavdan alınan puana göre dil tazminatı ödenmektedir.

Öğretmenlerin Yer Değiştirmesi:Öğretmenlerin isteğe bağlı il içi ve il dışı yer değiştirmeleri ile özür grubu yer değiştirmeleri yönetmeliğe göre belli yıllarda ve aylarda yapılmaktadır. 40 bin öğretmenin 30 Eylül’den önce göreve başlamasında yarar vardır. Çünkü il içi, il dışı, eş durumu tayinlerinde çoğunlukla 30 Eylül tarihi baz alınmaktadır. 30 Eylül’den önce göreve başlayan öğretmenlerin yer değiştirmelerde yıl kaybı yaşanmayacaktır.

Hizmet Birleştirme: Göreve yeni başlayan öğretmenlerin sigortalı çalışılan süreleri, öğretmenlik süreleri ile birleştirmek mümkündür. Özel öğretim kurumlarında (dershane, etüt, özel okul, rehabilitasyon merkezleri) çalışılan süreler ile ücretli öğretmenlikte geçirilen süreler birleştirilebilir. Sosyal Güvenlik kurumuna başvuruda bulunmak yeterlidir. Emeklilik açısından hizmet birleştirmesi önemlidir. Hizmet birleştirmesiyle birlikte aylıklarda artış ve derece/kademe ilerlemesi de yapılabilir.

Yüksek Lisans ve Hazırlık Sınıfı: Doktora veya Yüksek Lisans diplomasını ibraz edenler ile ortaokul veya lise öncesi hazırlık sınıfı okuyan ya da ortaokul veya liseyi normal süresinden fazla okuyan adayların ilgili öğrenim diplomalarını ibraz etmeleri halinde bu durumları derece / kademe açısından değerlendirilmektedir.

Yolluk Ödemesi Yapılmaz:Devlet memurlarının bir yerden başka bir yere atanmaları halinde harcırah (yolluk) almaları söz konusudur. Eş durumu, sağlık durumu, isteğe bağlı, zorunlu yer değiştirmelerde memurlara yolluk ödenir. Ancak ilk atamalarda harcırah ödenmez. Çünkü bu kişiler henüz göreve başlamadıkları için kamu görevlisi sıfatını henüz kazanmamışlardır.

Vergi Dilimi: Göreve yeni başlayacak öğretmenlerin maaşlarında ve ek derslerinde vergi dilimi kesintisi yapılmayacaktır. 40 bin öğretmen ancak 2015 Temmuz-Ağustos aylarında vergi dilimine gireceklerdir.www.gazetekamu.com

Günün Diğer Haberleri