Kesk-Ar:4 Kişilik Ailenin Açlık Sınırı Bin 328 Tl Oldu

Kesk-Ar:4 Kişilik Ailenin Açlık Sınırı Bin 328 Tl Oldu

SENDİKA - 2014-09-22 12:31:50

ANKARA (ANKA)- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Biriminin(KESK-AR) araştırmasına göre,4 kişilik bir ailenin Ağustos ayı açlık sınırı  bin 328 TL artış gösterirken,  yoksulluk sınırı ise 4 bin 199 TL’ye yükseldi.

KESK-AR,4 kişilik bir aile için 2014 yılı Ağustos ayına ait açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Yapılan araştırmada 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırı, Ağustos ayında bin 328 TL’ye artış gösterdi, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 4 bin 199 TL’ye yükseldi.  Araştırmada, 2014 yılı Ocak-Ağustos dönem aralığı incelendiğinde, açlık ve yoksulluk sınırının yüzde 9 yükseldiği,  açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan nüfus da artmış olduğu belirtildi.

-“ÜCRET POLİTİKALARI HALKI YOKSULLAŞTIRDI”-

KESK-AR açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin yaptığı açıklamada, hükümetin ve ekonomi yönetiminin artık düşük bir enflasyon inandırıcılığının kalmadığı vurgulanarak, “Neredeyse iktidar dönemi boyunca hedeflediği enflasyonun yüzde 100 üzerinde gerçekleşen enflasyona rağmen, AKP hükümeti toplu sözleşme masasında kendi hedeflediği enflasyonu dikkate almaya devam etmektedir. Bunun aynı zamanda adı yüzde 100 yoksullaştırmadır” denildi.  Açıklamada, hükümetin seçtiği iktisadi politika tercihleri kapsamında uyguladığı ücret politikalarının giderek halkı yoksullaştırdığı, temel yaşamsal faaliyetlerini ve ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirdiği bildirildi. KESK-AR yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı:
“Eğer ki kamu emekçilerini “enflasyona ezdirmemek” istiyorsa ücret zamlarında emekçileri temsil etmeyen genel enflasyonu değil, farklı gelir gruplarının farklılaşan enflasyonunu dikkate almalıdır. Bugüne kadar hedeflenen ve gerçekleşen enflasyon arasında oluşan farklar yüzde 100’ü aşmıştır. Kamu emekçilerin bu farktan doğan kayıpları telafi edilmeli, enflasyon karşısında yaşadıkları refah kayıpları artık sonlandırılmalıdır.”(ANKA)

(MLT/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri