Türk Eğitim-Sen 24 Eylül'de Bir Günlük İş Bırakıyor

Türk Eğitim-Sen 24 Eylül'de Bir Günlük İş Bırakıyor

SENDİKA - 2014-09-22 12:29:51

ANKARA (ANKA) - Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Eğitim-Sen’in tüm illerde 24 Eylül tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi yapacağını belirterek, “24 Eylül’de ziller çalmayacak, okullar boşalacaktır. Sendikacılığın asgari standartlarına sahip bütün sendikaların destek vereceği bu eyleme tüm eğitim çalışanları sahip çıkacaktır.  Tarih birlikteliğinde anlaşan 24 Eylül günü iş bırakacak olan sendikalar, farklı alanlarda eylem yapacaktır” dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Eğitim-Sen’in 24 Eylül tarihinde bir günlük iş bırakma eylemine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türk Eğitim-Sen’in yönetici kıyımı ile ilgili mücadelesinin sürdüğünü ifade eden Koncuk, paralel yapıyı tasfiye etmek için MEB’de yönetici bırakılmadığını savundu. Kıyım furyasından süreç içerisinde toplamda 76 bin yöneticinin doğrudan etkileneceğini kaydeden Koncuk, tasfiye sürecinin okullarda 4 yılını dolduran müdürlerle başladığını belirtti. Görev süresi uzatılacak müdürler belirlenirken, okul müdürlerine kendilerini hiç tanımayan görevinde vekâleten bulunan ilçe milli eğitim müdürleri ve 2-3 aydır görevlerinde olan şube müdürleri tarafından düşük puanlar verildiğini savunan Koncuk, mesai arkadaşları tarafından tam puan alan müdürlere, MEB yetkilileri tarafından düşük puanlar verilerek, görev sürelerinin uzatılmadığını iddia etti. Koncuk, “MEB yetkilileri bu puanları sipariş listeler aracılığıyla verdi. Kısacası AKP ilçe teşkilatları ile el ele veren malum sendika; torpili, adam kayırmayı layıkıyla yerine getirdi. Üstelik puanlamalarda öyle trajikomik olaylar da yaşandı ki; ölen insanlara 100 puan verdiler, belediye başkan yardımcısına, kurum değiştirenlere, emekli olanlara 75 ve üzerinde puan verdiler, hatta geçici ilçe müdürleri bile kendilerine 100 tam puan verdi” iddiasında bulundu.

 

-24 EYLÜL’DE ZİLLER ÇALMAYACAK-

 

Bazı okullarda müdürlerin halen göreve başlamadığını kaydeden Koncuk, bu durumun okullarda başıboşluk, düzensizlik, ne yapılacağını bilememe durumuna neden olduğunu söyledi. Müdürlerin kendi ekiplerini oluşturacak olması nedeniyle müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının diken üstünde olduğunu ifade eden Koncuk, “Çoğu müdür kendi istediği kişiyle çalışacak ve müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı kadrolarında da kayırmalar yaşanacak. İlk kez göreve atanacak müdürler ile ilgili de süreç başlıyor. Burada sözlü sınav belirleyici olacak. Yani yine adam kayırma, siyaset-sendika ilişkileri, kişiye özel muameleler ön planda olacak” dedi. Konunu Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde olduğunu anımsatan Koncuk, eğitimin sorunu sadece kadrolaşma olmadığını belirterek, eğitim çalışanlarının ekonomik durumuna dikkat çekti. Koncuk, “Gelir dağılımındaki adaletsizlik büyümektedir. Bu yıl ilk kez malum sendikanın masada pazarlık yapmaması nedeniyle çalışanlar enflasyon farkı alamamıştır, memurların aile ve çocuk yardımları, ek ödemeleri artırılmamıştır. 2014 ve 2015 yılları çalışanlar için kaybedilmiş yıllar olarak tarihe geçecektir. Eşit işe eşit ücret uygulamasında mağdur edilen, ücretlerine hiçbir şekilde zam yapılmayan akademisyenlerin mağduriyetleri sürmektedir. Bu ülkede kalkınmanın itici gücü olan akademisyenlerimiz aylardır zam sözünün yerine getirilmesini beklemektedir” dedi. Özelleştirme mağduru 23 bin 4/C’linin hala iş güvencesinden, özlük haklardan yoksun, düşük ücretlerle çalıştırıldığını belirten Koncuk, 6 saatlik ek ders taleplerine kulak tıkandığını savundu. Türk Eğitim-Sen olarak tüm illerde 24 Eylül tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını ifade eden Koncuk, “24 Eylül’de ziller çalmayacak, okullar boşalacaktır. Sendikacılığın asgari standartlarına sahip bütün sendikaların destek vereceği bu eyleme tüm eğitim çalışanları sahip çıkacaktır.  Tarih birlikteliğinde anlaşan 24 Eylül günü iş bırakacak olan sendikalar, farklı alanlarda eylem yapacaktır” dedi.

 

-DESTEK ÇAĞRISI-

 

Eylem hakkında da bilgi veren Koncuk, Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi’nin Ankara’da yapacağı eylemin 24 Eylül tarihinde saat 12.00’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde olacağını ifade etti. İş bırakma eyleminin sendikal faaliyetler kapsamında demokratik bir hak olduğunu ifade eden Koncuk,  “Ulusal ve uluslararası düzenlemeler, yargı kararları doğrultusunda; sendikanın aldığı karar uyarınca iş bırakma eylemine katılan sendika üyesi çalışanlara ceza verilemez. Dolayısıyla meslektaşlarımız korkmadan, çekinmeden, tehditlere boyun eğmeden bu eyleme katılmalıdır” dedi. Velilere de çağrı yapan Koncuk, sadece eğitim çalışanlarının değil, çocukların geleceğinin de tehdit altında olduğunu savundu. Daha iyi bir eğitim hizmeti verebilmek için seslerini yükselttiklerini ifade eden Koncuk,  “24 Eylül tarihinde çocuklarınızı okula göndermeyerek, bu eylemimize siz de destek verin. 24 Eylül’de öğretmenlerimizin, okul yöneticilerinin, eğitim çalışanlarının hak arama mücadelesine katkıda bulunun” dedi. (ANKA)

(YE/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri