OKULLARIMIZIN MEDRESEYE ÇEVRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

-Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, tüm ortaöğretim kurumlarında ibadethane açılmasının zorunlu hale getirilmesine ilişkin, “Bakanlığın, eğitim nedeniyle devlete emanet edilen çocukları devlet gücü suistimali ile istismar etme hakkı yoktur” dedi.

SENDİKA - 2014-09-16 19:32:56

ANKARA(ANKA) - Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, tüm ortaöğretim kurumlarında ibadethane açılmasının zorunlu hale getirilmesine ilişkin, “Bakanlığın, eğitim nedeniyle devlete emanet edilen çocukları devlet gücü suistimali ile istismar etme hakkı yoktur” dedi.

Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, tüm ortaöğretim kurumlarında ibadethane açılmasını zorunlu hale getirdiğine dikkat çekerek, “Daha önce okul binalarında ‘ibadethane’ açılması, talep olması şartına bağlanırken,  yeni yönetmelikte, ortaöğretim kurumlarında ‘ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekan ayrılır’ hükmü getirilmiş böylelikle liselerde ibadethane zorunlu kılınmıştır” ifadelerine yer verdi.

-“ANAYASA’NIN ÖZÜNÜ ÇARPITAN GİRİŞİM KABUL EDİLEMEZ”-

Eğitim kurumları içinde ibadethane açılması durumunda, ibadet yapmayan öğrenciler üzerinde baskı oluşturulacağının altını çizen Demir şunları kaydetti:

“Özellikle farklı din ve mezheplere sahip öğrenciler arasında kutuplaşma olacak okullardaki iç barış bozulacaktır. Öte yandan okulları eğitim kurumu olmaktan çıkararak tek bir mezhebin inancı doğrultusunda ibadethane açmayı planlayan Bakanlığın, farklı inançlara sahip olanların ibadethane taleplerini nasıl karşılayacağını düşünmesi gerekmektedir. Devlet uygulamasında ‘dini referansı’ kesin bir dille yasaklayan, aksine anayasal suç olan bu tür uygulamaları, laik, demokratik cumhuriyeti ortadan kaldırma girişimi olarak belirleyen mevcut Anayasa’nın özünü çarpıtan bu girişim kabul edilemez. Bakanlığın, eğitim nedeniyle devlete emanet edilen çocukları devlet gücü suistimali ile istismar etme hakkı yoktur.”

-“DAYATMANIN SÜRMESİ HALİNDE HUKUKİ GİRİŞİMLER BAŞLATILACAK”-

Demir açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının dini ve vicdani özgürlüklerinin Anayasal güvence altında olduğunu, bu güvencelere keyfi idari uygulamalarla müdahale edilemeyeceğini de belirterek, şöyle devam etti:

“Yurttaşın aidiyet hissettiği inanç türlerini çocuklarına öğretme konusunda kamu otoritesinden meşru kurallar ışığında destek alması olağanken bu kamusal hizmet hiçbir şekilde, talepten bağımsız bütünüyle bir devlet dayatmasına dönüştürülemez. Bakanlıktan, Tevhid-i Tedrisat’a aykırı, okullarda iç barışı olumsuz etkileme potansiyeline sahip, keyfi uygulamaya derhal son vermesini talep ediyoruz. Dayatmanın sürmesi halinde konuyla ilgili olarak sorumlular hakkında kapsamlı hukuki girişimler başlatılacaktır.” (ANKA)

Günün Diğer Haberleri