ÖĞRENCİLERİ BEKLEYEN TEHLİKE

CHP Milletvekili Nur Serter'in "Öğrencileri Bekleyen Tehlike"başlıklı basın açıklama metni

EĞİTİM - 2014-09-12 16:37:19

BASIN DUYURUSU

ÖĞRENCİLERİ BEKLEYEN TEHLİKE

Son aylarda ülke genelinde okul çağı çocuklarının uyuşturucu kullanımının arttığı, tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir.

 Ülkemizde uyuşturucu kullanım yaşı 10-11-12’lere kadar düşmüştür. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Milli Eğitim Bakanlığının uyuşturucu kullanımının engellenmesi konusunda hiçbir çalışma yapmadığı belirlenmiştir. Hemen her gün uyuşturucunun pençesine düşen çocukların içler acısı durumu gazetelere ve televizyonlara yansırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda herhangi bir çalışma yapmaması affedilir bir durum değildir.

Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları, Okul yöneticileri, Rehberlik Araştırma Merkezleri ve okul rehberlik servisleri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, bakanlığın şu ana kadar hiçbir hazırlık yapmadığı bilgisine ulaşılmıştır.

Okulların açılması ile birlikte okul bölgelerinde uyuşturucu satışı artmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı uyuşturucu satışının ve kullanımının azaltılması için;

  1. 1.      Okul yöneticilerini, Rehberlik servislerini, Öğretmenleri, Velileri ve öğrencileri uyuşturucu kullanımının engellenmesi hususunda çeşitli yöntemlerle bilgilendirmelidir.
  2. 2.      Okul çevrelerindeki güvenlik tedbirlerinin arttırılması için, ilçeler bazında, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve İlçe Emniyet Müdürlükleri aracılığı ile uzun vadeli planlar yapılmalıdır.
  3. 3.      Okul çevreleri ve okullara bağlantılı sokaklar 24 saat kameralar aracılığı ile gözetim altında tutulmalıdır.
  4. 4.      Öğrencilerin okula giriş ve çıkışlarında her okulun çevresinde, emniyet güçleri tarafından önleyici tedbirler alınmalıdır.
  5. 5.      Birçok aile çocuğunun uyuşturucu kullandığının farkına varamamaktadır. Veliler bu konuda belli aralıklarla eğitime alınmalıdır.
  6. 6.      Sınıflarda öğrencilerle birebir temas kurdukları için, öğretmenlere önemli görevler düşmektedir.
  7. 7.      Çocuklarımızı tehdit eden bu köklü sorunun çözümünde iktidar ve muhalefetin ortak çalışmalarının yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı, okul-aile işbirliğini sağlamalı, sivil toplum kuruluşlarının desteğini almalıdır.
  8. 8.      Okul yöneticilerinin konu ile ilgili yetki ve sorumlulukları arttırılmalıdır.

 

AKP iktidarı okulların tatil olduğu yaz aylarında bu sorunlara çözüm aramak yerine, okullara hangi yandaşımı müdür olarak atarımın derdine düşmüştür. Öğrencilerin uyuşturucu kullanımı nedeniyle göreceği zararlardan ilgili birimler sorumlu olacaktır.

Kamuoyuna duyurulur. 12/9/2014

Konu ile ilgili Meclis Başkanlığına verdiğimiz soru önergesi ekte sunulmuştur.

 

                                                                                                          Prof.Dr.F.Nur SERTER

 İstanbul Milletvekili

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu

Üyesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın,  Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 12/09/2014

 

                                                                                                      Prof.Dr.F.Nur SERTER

 İstanbul Milletvekili

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu

Üyesi

 

 

Son aylarda, çeşitli uyuşturucu (Bonzai) maddelerin kullanımının, okul çağındaki çocuklar arasında yaygınlaştığı görülmektedir. Çeşitli vakalar basın yoluyla gündeme gelmiş, gençlerin bazı uyuşturucu maddelere (Bonzai) çok kolay ulaştıkları anlaşılmıştır. Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı, uyuşturucu bağımlısı çocukların sayısında önemli bir artış olmuştur. 2014-2015 eğitim öğretim yılının, 15 Eylül 2014 tarihinde başlayacak olması nedeniyle, okul çağı nüfusuna yönelik çeşitli tedbirler alınması gerekmektedir.

Bu bilgiler doğrultusunda;

1-      Milli Eğitim Bakanlığı uyuşturucu kullanımı ile ilgili öğrenci, veli ve eğitim çalışanlarına yönelik hangi tedbirleri almıştır?

2-      Milli Eğitim Bakanlığı uyuşturucu kullanımı ile ilgili öğrenci, veli ve eğitim çalışanlarına yönelik hangi bilgilendirme faaliyetlerini yapmıştır?

3-      Uyuşturucu satışı ve kullanımının engellenmesi ile ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü, önleyici tedbirleri içeren herhangi bir proje var mıdır?

4-      Milli Eğitim Bakanlığı okul çevrelerinde uyuşturucu satışının ve kullanımının engellenmesi amacıyla alınması gereken tedbirler hususunda, İçişleri Bakanlığına herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur?

5-      Milli Eğitim Bakanlığı, okul yöneticilerine ve öğretmenlerine, uyuşturucu kullanımının azaltılmasına yönelik her hangi bir bilgilendirme yapmış mıdır?

6-      Milli Eğitim Bakanlığı, son aylarda artan uyuşturucu madde (Bonzai) kullanımına yönelik herhangi bir bilgilendirme broşürü hazırlamış mıdır?

7-      Uyuşturucu tacirlerinin okul bölgelerini uyuşturucu satış alanları olarak belirledikleri bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı okul çevrelerinde uyuşturucu satılmaması için hangi tedbirleri almıştır?

8-      Öğrencilerin uyuşturucu madde (Özellikle Bonzai) kullanması hususunda Milli Eğitim Bakanlığı ders içeriklerinde hangi değişiklikleri yapmıştır?

9-      Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların nerdeyse tamamında, 17 bin Rehber Öğretmen açığı olmasına rağmen rehberlik servisleri bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Araştırma Merkezlerinde ve okullarda çalışmakta olan Rehber Öğretmenlere yönelik herhangi bir bilgilendirme eğitimi yapmış mıdır?

 

Günün Diğer Haberleri