Okul Çağında Kötü Oturuş İlerde Büyük Hastalıkların Habercisi

Okul Çağında Kötü Oturuş İlerde Büyük Hastalıkların Habercisi

ÇOCUK - 2014-09-07 19:44:18

Ders zilinin çalmasına sayılı günlere kala uzmanlardan öğrencilere çok önemli uyarılar geldi. Doç. Betül Bakan öğrencilerin sırada bel ve sırtının dik şekilde oturması gerektiğini belirtti. Ayrıca oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, ayaklar direkt yerle teması olmamalı. Zira yanlış duruş ve oturuş, görme bozuklukları ve aşırı kiloyu tetikliyor.
Yeni eğitim öğretim yılına başlamak için gün sayan yaklaşık 15 milyon öğrenci, artık zamanlarının önemli bir kısmını okullarda geçirecek. Turgut Özal Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Bakan, bu noktada çok önemli uyarılarda bulundu. Doç. Bakan, çocukların fiziki gelişimlerinin başladığı ve büyük ölçüde tamamlandığı 10'lu yaşlarda, duruş bozukluklarının sık görüldüğüne dikkat çekti. Omurga eğriliklerinin (skolyoz, kifoz) de sıklıkla bu dönemde geliştiğini ifade eden Doç Dr. Bakan, "İyi bir duruş eğitimi çocukluk yaşlarından itibaren başlar. İleri yaşta görülen bel, sırt ve boyun ağrılarının kaynağı, yıllar öncesinde edinilmiş olan kötü duruş alışkanlıklarıdır" dedi. Doç. Dr. Bakan çocukların; kendi boylarına uygun olmayan okul sıraları- çalışma masalarında oturmasının, sıraların-sandalyelerin bel desteksiz olmasının görme bozuklukları, aşırı kilolu olma ve omurga eğriliğinin gelişimine neden olabileceğini ifade etti.

-AYAKTA VE OTURURKEN NASIL DURULMALI?-

Doç. Dr. Bakan'ın verdiği bilgilere göre ideal ayakta durma pozisyonu baş dik, ileri ve geri eğiklik yapmaksızın, yanlardan bakıldığında kulaklar tam omuzlar hizasında olmalı. Göğüs dik durmalı bel ve boyundaki çukurluklar normalden fazla veya az olmamalı. Karın ve omuzlar dik olmalı, çökmüş gibi olmamalı. İdeal oturma pozisyonu ise yük her iki kalça üzerine eşit olarak dağılmalı, bel ve sırt dik olmalı. Oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, mümkünse ayakların direkt yerle teması olmamalı. Ayak altında 8- 10 santimetrelik bir yükseklik kullanılmalı. Çalışma esnasında öne eğilmeyi önlemek için masaya yakın oturulmalı. Sırt ve mümkünse baş, eğimi hafif arkaya bakan bir destekle desteklenmeli. Oturma yüksekliği ayarlanabilen, sırt ve boyun desteği olan sandalyeler kullanılmalı. Çalışırken öne eğilmemeli, ayarlanmış olan arkalığa sürekli dayanmalı ve dik oturmalı. Çalışma masasının yüksekliği kişinin boyuna uygun olmalı. Uzun süre aynı pozisyonda oturmanın anatomik sorunlara, şekil bozukluklarına ve ortopedik hastalıklara yol açacağı unutulmamalı. (ANKA)
(HM/ÖZK)

Günün Diğer Haberleri