Türkiye'nin Çalışan Çocuk Haritası: Çalışanların 1 Milyonu

Türkiye'nin Çalışan Çocuk Haritası: Çalışanların 1 Milyonu

ÇOCUK - 2014-06-28 11:02:35

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranının yüzde 5,9 olduğunu açıkladı. ANKARA(ANKA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranının yüzde 5,9 olduğunu açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine Çalışma Bakanı'nın verdiği yanıt, çalışan çocukların fotoğrafını ortaya koydu.

-ÇALIŞAN ÇOCUK HARİTASI-

Çalışma Bakanı, TÜİK tarafından gerçekleştirilen 2006 Çocuk İşgücü Anketine göre; 6-17 yaş grubunda bulunan 16 milyon 264 bin çocuktan yüzde 5,9'unun (958 bin kişi) ekonomik bir işte çalıştığını söyledi. 2012 yılının Ekim, Kasım ve Aralık aylarında TÜİK tarafından 2012 Çocuk İşgücü Anketinin saha uygulaması yapıldığını belirten Çalışma Bakanı Çelik, Nisan 2013'te açıklanan sonuçlara göre; ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranının yüzde 5,9 olduğunu açıkladı.
Faruk Çelik, bakanlığı tarafından 2005-2007 yılları arasında yedi pilot ilde yürütülmüş olan "Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi"ne, AB Katılım Öncesi Mali Yardım kapsamında 5 Milyon Euro bütçe sağlandığını kaydetti.

-REKOR KASTAMONU'DA-

Çalışma Bakanlığı tarafından 2005-2007 yılları arasında yedi pilot ilde yürütülmüş olan "Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi" çıktılarından birinin de pilot illerde alan araştırması yapılması olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, şöyle dedi:
"2006 yılı Kasım ayında Ekim ayının üçüncü haftası referans alınmak suretiyle yedi pilot ilde paralel olarak gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre ekonomik faaliyette bulunan toplam çocuk oranları Çankırı'da yüzde 4,6, Elazığ'da yüzde 6,8, Erzurum'da yüzde 10,7, Kastamonu'da yüzde 18,2, Ordu'da yüzde 4.6. Sinop'ta yüzde 12.8, Van'da yüzde 6.3 olarak belirlenmiştir."

-ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İZLEME BİRİMLERİ-

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri bünyesinde Çocuk İşçiliği İzleme Birimlerinin (ÇİİB) oluşturulmasının 2012-2014 yatırım programına alındığını belirten Çalışma Bakanı Çelik, öncelikle beş pilot ilde Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli ve Ordu olmak üzere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri bünyesinde çocuk işçiliği izleme birimlerinin oluşturulduğunu söyledi.
Bakan Çelik, bu birimler aracılığıyla etkin bir izleme sistemi kurularak, ildeki diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak suretiyle, öncelikle en kötü biçimler olmak üzere çocuk işçiliğini önlemeye yönelik çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti. Çalışma Bakanı, projenin toplam bütçesinin 3 milyon TL olduğunu açıkladı.
Faruk Çelik, fındık üretiminin yapıldığı illerde mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olmasından dolayı ailelerle birlikte gelen çocukların tarladan uzak tutulmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için yerel kapasite büyük ölçüde artırılmış, doğrudan çocuklara yönelik yaz okulu hizmeti sağlanmış, ailelere yönelik bilinç artırma çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar 2014 yılında da sürdürülecektir." (ANKA)
(MG/ORH)

Günün Diğer Haberleri