Elektronik Ürünlerin Kullanıcı Arayüzü Türkçe Olacak

Elektronik Ürünlerin Kullanıcı Arayüzü Türkçe Olacak

TEKNOLOJİ - 2014-06-13 18:13:31

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Garanti Belgeleri, Satış Sonrası Hizmetler ile Tanıtma ve Kullanma Kılavuzlarına ilişkin usul ve esasları belirledi. Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu'na göre, elektronik ürünlerin kullanıcı arayüzünde (dijital ortam) yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin Türkçe olması zorunlu olacak. -Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'ne göre, üretici veya ithalatçılar, ürünlerin kullanım ömrü süresince, satış sonrası hizmetleri sağlamak üzere belirlenen sayı ve özellikte yetkili servis istasyonunu, yeterli teknik kadroya sahip şekilde kurmak zorunda olacak.
Garanti Belgesi Yönetmeliği'ne göre ise, satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmeyecek. Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlayacak ve asgari iki yıl veya ölçü birimi ile tespit edilen değer kadar olacak.

ANKARA(ANKA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Garanti Belgeleri, Satış Sonrası Hizmetler ile Tanıtma ve Kullanma Kılavuzlarına ilişkin usul ve esasları belirledi. Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu'na göre, elektronik ürünlerin kullanıcı arayüzünde (dijital ortam) yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin Türkçe olması zorunlu olacak. Uygulama gelecek yılbaşından itibaren zorunlu tutulacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Garanti Belgesi, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ile Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımladı.
Garanti Belgesi Yönetmeliği'nin amacı; garanti belgesi ile satılmak zorunda olan malları belirlemek ve garanti belgesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak belirlendi. Yönetmelik, garanti belgesi ile satılmak zorunda olan malları kapsayacak.
Üretici ve ithalatçılar, tüketicilere yönelik ürettikleri veya ithal ettikleri, kullanılmamış mallar için garanti belgesi düzenlemek zorunda olacaklar. Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanacak garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin ispatı satıcıya ait olacak.

-DEĞİŞTİRİLEN MALIN GARANTİ SÜRESİ, SATIN ALINAN MALIN KALAN GARANTİ SÜRESİ İLE SINIRLI OLACAK-

Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmeyecek. Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlayacak ve asgari iki yıl veya ölçü birimi ile tespit edilen değer kadar olacak.
Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekecek. Aksi halde garanti süresinin asgari iki yıl olduğu kabul edilecek. Malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenecek.
Garanti uygulaması sırasında değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlı olacak. Tüketicinin malı tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanmasından kaynaklanan arızalar uygulanmayacak.

-ÜRETİCİ VEYA İTHALATÇILAR YETKİLİ SERVİS İSTASYONUNU TEKNİK KADROYLA KURACAK-

Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ise üretici veya ithalatçıların satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini vermek zorunda oldukları, ekli listede yer alan mallar ile herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmaksızın faaliyette bulunan servis istasyonları tarafından yürütülen hizmetleri kapsayacak.
Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'ne göre, üretici veya ithalatçılar, ürünlerin kullanım ömrü süresince, satış sonrası hizmetleri sağlamak üzere belirlenen sayı ve özellikte yetkili servis istasyonunu, yeterli teknik kadroya sahip şekilde kurmak zorunda olacak.
Üretici veya ithalatçılar, yetkili servis istasyonlarını kendileri kurabileceği gibi verilen hizmetlerden sorumlu olmak şartıyla kurulu bulunan servis istasyonlarından veya servis organizasyonlarından da faydalanabilecek.
Üretici veya ithalatçılar, tüketicilerin talebi üzerine yedek parça satışından kaçınamayacak. Servis istasyonlarının, yedek parça fiyat listesini, tüketicilerin görebileceği bir yere asması veya katalog halinde ya da elektronik ortamda tüketiciye göstermesi zorunlu olacak.

-DEĞİŞEN VEYA SATILAN PARÇA İÇİN ALTI AYDAN AŞAĞI OLMAMAK ÜZERE BİR GARANTİ SÜRESİ VERİLECEK-

Üretici veya ithalatçılar, ekli listede yer alan her mal grubu için belirtilen kullanım ömrü süresince, satış sonrası hizmetleri sağlamak üzere yine ekli listede tespit edilen yer, sayı ve özellikte yetkili servis istasyonunu, yeterli teknik kadroya sahip şekilde kurmak zorunda olacak.
Üretici veya ithalatçılar, yetkili servis istasyonlarını kendileri kurabileceği gibi verilen hizmetlerden sorumlu olmak şartıyla kurulu bulunan servis istasyonlarından veya servis organizasyonlarından da faydalanabilecek. Malın garanti süresi dışında, servis istasyonları tarafından verilen montaj, bakım ve onarım hizmetiyle ilgili olarak, bir yıl içerisinde aynı arızanın tekrarı halinde tüketiciden herhangi bir isim altında ücret istenemeyecek. Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar bu fıkra kapsamı dışında olacak.
Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi veya satılması durumunda, değişen veya satılan parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilecek.


-TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MALIN ÖZELLİĞİNE GÖRE AMBALAJININ ÜZERİNE YAZILABİLECEK-

Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliği'ne göre, tüketicinin kullanımına sunulan malların Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuyla satılması zorunlu olacak. Tanıtma ve kullanma kılavuzu açık, sade, anlaşılabilir bir dilde ve okunabilir şekilde düzenlenecek ve kâğıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilecek.
Tanıtma ve kullanma kılavuzunun kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye sunulması halinde bu bilgiler ayrıca üretici veya ithalatçının internet sitesinde de yer alacak. Tanıtma ve kullanma kılavuzu, malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre malın veya ambalajının üzerine yazılabilir veya eklenebilecek.


-MALIN KULLANICI ARAYÜZÜNDE YER ALAN YAZILI, SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ İFADELERİN TÜRKÇE OLMASI ZORUNLU OLACAK-


Enerji tüketen mallarda, malın enerji tüketimi açısından verimli kullanımına ilişkin bilgilerin yer alması zorunlu olacak. Malın teknik özelliği veya tüketicinin kullanımında karşılaşacağı kolaylıklar da dikkate alınarak, bilgilerin işaret veya şekil çizmek suretiyle açık olarak anlatılabilmesi halinde, ayrıca yazılı bir metin aranmayacak. Malın güvenli kullanımına ilişkin hususların malın üzerinde yer alması halinde yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunlu olacak.
Malların ilgili teknik düzenlemesi uyarınca kişinin sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malın güvenli kullanılabilmesi için malın üzerine veya tanıtma ve kullanma kılavuzuna bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar açıkça görülecek ve okunacak şekilde konulacak veya yazılacak. Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzlarının hazırlanması sorumluluğu üretici ve ithalatçıya, tüketiciye verilmesi ve teslim edildiğinin ispat sorumluluğu ise satıcıya ait olacak.
Yönetmeliğe göre, "Malın kullanıcı arayüzünde (bir mal ile o malı kullanan tüketici arasındaki etkileşime aracılık eden her türlü dijital ortamı) yer alan yazılı, sesli ve görüntülü ifadelerin Türkçe olması zorunlu olacak" ifadesi 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. (ANKA)
(AR/ORH)

Günün Diğer Haberleri