ÖĞRETMENLERE ROTASYON

ÖĞRETMENLERE ROTASYON

ATAMA - 2014-04-11 23:08:34

Öğretmene rotasyon var mı? Bu aralar eğitim çalışanlarının en çok merak ettiği soru bu. Öğretmene rotasyon il içi mi, yoksa il dışı mı uygulanacak? Rotasyon kaç yılda bir uygulanacak? Bu sürenin hesabında hangi kriterler uygulanacak? Niçin rotasyon uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır? Soruların sayısını artırıp, içeriğini değiştirmek mümkün.

Öğretmene rotasyon uygulanmalımıdır? Asıl can alıcı soru bana göre bu. Bana göre bir çok nedenden ötürü öğretmene rotasyon uygulanmalıdır. Buna bir çok neden gösterebiliriz. Ayrıca uygulanmaması içinde bir çok nedeni ardı ardına sıralayabiliriz. Rotasyon, öncelikle merkezi yerlerde norm kadro açısından sıkışan MEB’in elini rahatlatacaktır. Şöyle ki, norm kadrosu bir şekilde şişen okullardaki fazlalık öğretmenleri bakanlık bir türlü eritemiyordu. Rotasyon ile bu okul ve kurumlarda yıllarca çalışan, ders yükü de azalmış ve rahata alışmış olduğundan hiçbir yere gitme niyeti olmayan öğretmenleri kolaylıkla başka okullara yönlendirebilecektir. Ayrıca bu okula rotasyona bağlı olarak gelişlere de norm sınırı getirileceği için fazlalık öğretmen sorunu bir çırpıda çözülecektir. Bana göre ikinci en önemli faydası ise, yıllarca aynı okullarda çalışan öğretmenlerde oluşan iş körlüğü hastalığının önüne geçilmiş olacaktır. Böylelikle oluşacak kan değişikliği okullarımızı daha verimli hale getirebilecektir. Merkezi yerlerdeki okullarda oluşan öğretmen fazlalığı nedeniyle işlemeyen sıra tayinleri de işlerlik kazanacaktır. Bunun iki nedeni olacaktır. Birincisi normlar oturacak ve bir öğretmen emekli olduğunda ya da başka bir yere tayin olup gittiğinde sıra işleyecektir. İkinci olarak ta, rotasyon yaklaştıkça isteğe bağlı tayinlerde artışlar gözlenecek, böylece kurumda verim düşüşlerinin önüne geçilmiş olacaktır. Öğretmene rotasyon ile ayrıca; okullarımızdaki huzur ortamının  ve kalitenin artacak, eğitimin kalitesinin hem nitelik hem de nicelik yönden yükselecek, öğrencilerimizin başarısına olumlu katkı sağlayacak, öğretmenlerimizi de olumlu etkileyecektir.

Farklı kurum kültürüne sahip kurumlarda çalışmak, farklı yapılardaki eğitim sistemlerinde ve farklı öğrenci gruplarının olduğu okullarda çalışmak öğretmenler için ayrı bir deneyim kazanma fırsatı yaratacaktır. Yukarıda değindiğimiz üzere iş körlüğü ortadan kalkacak, gittiği değişik kurumlarda hem kendisine, hem de kurumuna farklı bir gözle bakabileceği için kendisini ve kurumunu geliştirebilme, kendinden bir şeyler katabilme fırsatı bulacaktır.  Motivasyon düşüklüğü, yılların birikimi ile oluşan iş doyumu, kurumlarda oluşabilecek baskı ve stres ortamlarından kurtulma gibi etkenlerde ayrı faydalar olarak oluşabilecektir.

Öğretmene rotasyon bakanlık tarafından uzun süredir düşünülmektedir. Ama uygun bir zamanda ve uygun süreler göz önüne alınarak yapılmalıdır. Çünkü zamansız ve süresi uygun olmayan bir rotasyon dirençle karşılanacak ve istenilen maksimum fayda sağlanamamış olacaktır. Öğretmen rotasyonu için öncelikle mevzuat işinin net bir şekilde çözümü gerekir. Mevzuat kısmı net olmayan bir rotasyon hem öğretmenleri mağdur edecek, hem de açılan binlerce dava ile sistemi olumsuz etkileyecektir. Öğretmene rotasyon konusunda sendikalar ile bakanlık yetkililerinin henüz tam olarak anlaşamadıkları ise bilinen diğer bir gerçektir. Konunun önce eğitim sendikalarının yöneticileri ile tartışılması ve ortak konularda anlaşmaya varılması gerekmektedir. Her ne kadar eğitim sendikaları yeterince etkili değillerse de bu konuda etkili olmak zorundadırlar. Bu türden bir uzlaşma rotasyonun öğretmenler tarafından kabul edilmesini kolaylaştıracaktır.

Sonuç olarak, öğretmene getirilecek olan rotasyon il içi uygulanmalıdır. İller arası bir rotasyon yüz binlerce kişiyi ilgilendirdiği için devasa sorunları beraberinde getirebilecektir. Bir öğretmen bir okulda ve bir bölgede belli bir süre kaldıktan sonra kendi isteği ile okul değiştirmemesi durumunda rotasyona tabii tutulmalı, rotasyon her yıl Haziran ayında sonuçlandırılmalıdır.Rotasyon süresi makul olmalıdır. Sürenin kısa veya gereğinden çok uzun olması rotasyondan elde edilecek faydanın azalmasına neden olacaktır. Rotasyon süresi ile isteğe bağlı yer değiştirme süresi arasında fark olmalıdır. Böylelikle rotasyona girmeden önce öğretmenlere yer değiştirebilme fırsatı tanınmış olacaktır. En önemlisi rotasyon adil olmalıdır. Adil olduğu da öğretmenlere iyi anlatılmalıdır. Böylelikle benimseme ve kabullenme daha kolay olacak, elde edilen verim artacaktır. Çıkabilecek rotasyon kararı şimdiden tüm öğretmenlere hayırlı olsun.

             Hüseyin ASAR

Huseyinasar66@gmail.com

  

Günün Diğer Haberleri